Belföld

2012.02.01. 16:23

TEK: nem hibáztak az Etiópiában megtámadott magyar kutatók (videó)

A jelenlegi információk szerint nem hibáztak az Etiópiában megtámadott, részben magyarokból álló turistacsoport tagjai – mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

A tábornok hozzátette: a kutatók nem egy elhagyatott helyre merészkedtek be, hiszen a táborban korábban már sokan megfordultak. Mint elmondta, a csoport tagjai vittek magukkal fegyveres kísérőt, de lehet, hogy nem eleget. Hajdu János hangsúlyozta, nem lehet tudni, hogy milyen összefonódás van a helyi csoportok között. A TEK főigazgatója hozzátette: napi kapcsolatban állnak a helyi szervekkel, és ha lesz információ az elkövetőkről, akkor arról tájékoztatják a közvéleményt.

Az etiópiai támadás magyar halottjait szerda reggel szállították haza.

Videó:

 

Hajdu János ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a két áldozat földi maradványait az Igazságügyi Orvostani Intézetbe szállították, ahol már elkezdődtek a vizsgálatok. A holttesteket ezután adhatják ki a családoknak - tette hozzá a főigazgató. Hajdu János a sajtótájékoztatón megköszönte a magyar Külügyminisztérium, valamint a cseh, a német és az osztrák diplomáciai testület munkáját és segítségét. Úgy fogalmazott, példátlan uniós együttműködés volt Etiópiában.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán közölte az MTI-vel, hogy Orbán Viktor kormányfő utasításának megfelelően az etiópiai terrortámadás magyar túlélőinek a hazautaztatását követően szerda reggel a merényletben elhunyt két magyar állampolgár holttestét is hazaszállították. A koporsók kirakását és elszállítását a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a TEK és a Miniszterelnökség munkatársai felügyelték.

A turistacsoportot január 17-én ért támadás következtében a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos vesztette életét.

Szijjártó Péter az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentését ismertetve akkor azt közölte, hogy két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg fegyveresek; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült.

A támadásról a TEK vezetője haladéktalanul értesítette, majd a fejleményekről folyamatosan tájékoztatta az akkor Strasbourgban tartózkodó Orbán Viktort. A kormányfő utasítást adott Martonyi János külügyminiszternek és a TEK főigazgatójának, hogy mielőbb gondoskodjanak a magyarok megfelelő ellátásáról és hazautaztatásáról.

Az etiópiai terrortámadás három magyar túlélője január 20-án érkezett Budapestre. A sérült magyar állampolgárt egy fővárosi kórházba szállították, a két sértetlen utas, valamint a csomagok Magyarországon belüli hazaszállításáról is a TEK gondoskodott.

Január 21-i keltezésű közleményében az Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront (ARDUF) nevű mozgalom vállalta magára a támadást. Közölték, hogy németek vannak fogságukban, de azt cáfolták, hogy nyugatiakat öltek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!