Belföld

2012.03.20. 16:22

Elvi bizottsági támogatás a gázalapú közösségi közlekedés megvalósításához

A projekt célja, hogy az Európai Unió 2014-től kezdődő pénzügyi ciklusára előkészítsenek egy olyan pályázatot, amellyel uniós támogatás nyerhető el az LNG szállítási és felhasználási lánc kiépítéséhez.

MTI

Elvi támogatást adott a gázalapú közösségi közlekedés megvalósításához az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának energetikai, valamint közlekedési és infrastrukturális albizottsága keddi együttes ülésén.

Az ülésen az LNG (cseppfolyós földgáz) szállítási lánc projekt részleteit és előkészítését ismertette a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) elnöke. Domanovszky Henrik kiemelte: a cseppfolyós földgáz közlekedési célú felhasználásával csökkenthető a járművek károsanyag-kibocsátása és üzemeltetési költsége.

A projekt célja, hogy az Európai Unió 2014-től kezdődő pénzügyi ciklusára előkészítsenek egy olyan pályázatot, amellyel uniós támogatás nyerhető el az LNG szállítási és felhasználási lánc kiépítéséhez.

Bencsik János (Fidesz), az energetikai albizottság elnöke szerint összetett kérdésről van szó, amelynek egyebek mellett környezetvédelmi, környezet-egészségügyi, költségvetési és ellátás-biztonsági szempontjai is vannak. Közölte: ezek együttes figyelembevételével lehet eldönteni, hogy milyen mértékben, milyen ütemezésben és mely közlekedési területeken célszerű az LNG alkalmazását támogatni.

A két albizottság elsősorban abban érdekelt, hogy a közösségi közlekedés ellátásának biztonsága és a szolgáltatás színvonala javuljon, az üzemeltetés költsége és a károsanyag-kibocsátás csökkenjen - mondta az albizottság elnöke.

Bencsik János hangsúlyozta, az albizottságoknak arra nincs lehetősége, hogy források előteremtésében közvetlen segítséget nyújtsanak, szakmai nyilvánosságot tudnak biztosítani.

A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület tavaly áprilisban alakult azzal a céllal, hogy a gázüzemű járművek és gáztöltők aránya 3-5 éven belül elérje a járműpark, illetve a kutak számának egy százalékát. Ez 25-30 nyilvános gáztöltőállomást jelentene, amely mintegy 1.500 gázzal üzemelő autóbuszt, 1.100 nehéz teherjárművet és 1015 ezer személygépkocsit látna el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!