Belföld

2012.04.19. 17:52

Orbán járulékcsökkentést ígér

Lényegében a pénzügyi spekulációkat szorítanák vissza a tranzakciós adóval, azonban az uniós szabályozás miatt minden pénzforgalomra ki kell vetni - mondta Orbán Viktor a Debreceni Televízió Közügy című műsorának.

MTI

Az adópolitika kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy a kormány a foglalkoztatást segíti elő, ezért a munkát terhelő adókat folyamatosan csökkentik, a következő lépésben pedig a járulékokat szeretnék mérsékelni.

Az államnak azonban működnie kell - egészségügyet, iskolákat fenntartani -, ezt azonban inkább a fogyasztáshoz és a forgalomhoz kapcsolódó adókból finanszíroznák, ezért vezetnének be több áfa kulcsot. Úgy lenne igazságos, mondta, ha az, ami az elemi létfenntartáshoz szükséges, az alacsonyabb kulcshoz tartozna, míg a luxuscikkek a magasabbhoz, ezért is kezdeményezték az Európai Uniónál a 35 százalékos luxus áfa létrehozását - magyarázta a kormányfő.

A tranzakciós adóról Orbán Viktor elárulta, hogy azzal lényegében a pénzügyi spekulációkat szorítanák vissza, azonban az uniós szabályozás miatt minden pénzforgalomra ki kell vetni, ezért ennek mértéke nem lehet több egy ezreléknél.

A legfontosabb, hogy ma az európai világ nem a gyors ütemű fejlődésről szól. Sok nehéz év áll a hátunk mögött, az országot kifosztották, az emberekről több bőrt lehúztak, borzalmas dolgok, súlyos hibák történtek a korábbi időszakban, így most mindenki várja, hogy valami gyorsan történjen. Azonban látni kell, hogy az egész európai gazdaság a túlélésért küzd, az is egy óriási eredmény, ha azon országok közé tartozunk, akik nem zuhannak recesszióba, hanem valamilyen növekedést fel tudnak mutatni - mondta a kormányfő, majd hozzátette: tavaly az egész világot megleptük az 1,7 százalékos növekedéssel, ami magasabb volt az uniós átlagnál.

Az idén el kell kerülni, hogy recesszióba süllyedjünk, és a következő évben kell megindulni a növekedési pályán - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!