Belföld

2012.04.19. 08:14

Zárt ülésen vizsgálják a honatyák a földbérleti pályázatokat

Budapest - Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága csütörtökön Budapesten, zárt ülésen vizsgálja az állami földbérleti pályázatok elbírálásának körülményeit a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet központjában.

MTI

A zárt ülést megelőzően ügyrendi és politikai polémia folyt a kormánypárti és ellenzéki képviselők között, valamint a jelenlévő állami és kormányzati szervezeteket képviselő vezetők között nagy sajtóérdeklődés mellett. A vita lényege az volt, hogy a képviselők saját jogon megismerhetik-e az állami földbérleti pályázatok teljes tartalmát, vagy csak azokat az adatokat, amelyeket az NFA egyébként is nyilvánosságra hozhat.

Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke és az intézmény jogi képviselője szerint az adatok csak akkor ismerhetők meg még az országgyűlési képviselők által is teljes mértékben, ha a honatyák aláírják azt a titoktartási nyilatkozatot, amelyet az NFA-ban dolgozó tisztviselőknek alá kell írniuk.

Az ellenzéki képviselők közül többen úgy vélekedtek, hogy az országgyűlési képviselők esküje, illetve jogállása lehetővé teszi a betekintést az iratokba, a titoktartási nyilatkozat aláírása nélkül is. Ennek Gőgös Zoltán (MSZP), a mezőgazdasági bizottság alelnöke hangot is adott, ezzel egyetértett Szabó Rebeka (LMP) képviselő is.

Varga Géza (Jobbik) úgy döntött, hogy az ügy fontossága és hogy a testületi ülés ne fulladjon kudarcba, ő hajlandó aláírni a szóban forgó nyilatkozatot.

Ezt követően Harangozó Gábor (MSZP), az ellenőrző albizottság elnöke zárt ülést rendelt el, amelyen csak a bizottság tagjai és a bizottság által meghívottak lehetnek jelen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!