Belföld

2012.05.10. 07:05

Torna kismamáknak

A születés hetén a kismamáknak adható segítségről kérdeztük Bojtor Ildikó intimtorna trénert. Az áldott állapot kellemetlenségeiről és a tévhitekről is érdemes beszélni.

Merklin Tímea

A statisztika szerint az először szült nők 30-38 százaléka tapasztalja meg a stresszinkontinencia tüneteit, a másodszor szültek 56, a harmadszor szültek 75 százaléka.

A rendszeres intimtorna hatására áldott állapotban az erős hüvely jól zár, stabilan támasztja alá a méhet - mondja Bojtor Ildikó tréner. A korai szakaszban ideálissá teszi a méhtest keringését, támogatja a beágyazódást. A figyelemirányítás és -lazítás képessége segíti a vajúdást. Az edzett izom könnyebben tágul, és kevesebb maradandó változással jár, gyorsabban regenerálódik a szülés után.

Tévhitek:

 1. "Ne tornázz, mert olyan erős lesz a hüvelyed, hogy csak császárral tudsz szülni!"
- Ha ez így működne, akkor a rendszeresen hasizomgyakorlatokat végzők egy idő után görnyedt testtartásban maradnának, nem tudnának felegyenesedni az erőssé vált hasizmok miatt. (Vagy: az arctornát végzők szája csücsörítve, homloka felhúzva maradna, képtelenné válna a mimikai mozgásra.)

  2. "Szülés előtt felesleges tornázni!"
 - Egy felkészült izom nyújthatóbb, rugalmasabb, elasztikusabb, könnyebben tágul.
 
3. "Szülés után, amikor a mama minden percét a babával tölti, nincs idő tanfolyamra járni."
- Ha már rutint szerzett a mama a tornában, a szoptatások utáni pár perces gyakorlással gyorsabb a regeneráció, a hat hetes kontrollnál már látszik az eredmény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!