Belföld

2012.05.21. 16:49

Uzsorások alkonya?

Körkép - Az április elseje óta érvényes új szabályozás a hitelszerződések teljes hiteldíj-mutatóját (THM) és a magánszemélyek egymás közötti kölcsönszerződéseinél a kamatláb mértékét is maximalizálja.

Kiss Tamás

Az április 1-jét követően megkötött szerződéseknél a bankok, takarékszövetkezetek és pénzügyi vállalkozások nem nyújthatnak olyan kölcsönt, amelyben a THM mértéke meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét. Ettől eltérni csak a hitelkártya-szerződéseknél, a fizetési számlához kapcsolódó kölcsönöknél (folyószámlahitelek), továbbá a mindennapi élet felszerelési tárgyainak, tartós fogyasztási cikkek és szolgáltatások megvásárlásához nyújtott kölcsönöknél (áruhiteleknél), valamint a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsön esetében lehet. E konstrukcióknál a THM maximuma a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékéig terjedhet. A gépjárműhiteleknél a szigorúbb, általános korlát az érvényes, tehát a jegybanki alapkamat plusz 24 százalékpont.

Korábban a magánszemélyek között létrejött kölcsönszerződésekben, ha az adós túlzottnak érezte a kamat mértékét (pl.: uzsorakamat), bíróságtól kérhette a kamat mérséklését. Az új szabályozás egyértelmű feltételeket teremt: 2012. április 1-jét követően magánszemélyek egymás között megkötött szerződéseiben kikötött kamatláb a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét meghaladó részében semmis, azaz érvénytelen! A kamatláb számításakor az adott naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes alapkamatot kell számításba venni az adott naptári félév teljes idejére vonatkozóan. Ennek megfelelően például 7 százalékos alapkamat mellett 31 százalékos lehet a maximális kamatláb.

Jó tudni: ha a szerződő felek a megkötött szerződésben nem határoztak meg a kölcsönöszszeg után fizetendő kamatlábat, annak mértéke megegyezik a jegybanki alapkamattal.

Szintén újdonság, hogy a 2012. április 1-je után kötött jelzáloghitel szerződések esetén a pénzügyi intézmények - ha az ügyfél a szerződésnek megfelelően, határidőben törleszti hitelét - nem számíthatnak fel a szerződésben rögzített kamatokon felül egyéb, rendszeresen fizetendő kamat jellegű díjat vagy költséget.

Áprilistól a pénzügyi intézmény a szerződés megkötésekor nem kínálhat korlátozott időtartamra kedvezményes kamatot. A szabály bevezetésére azért volt szükség, mert az első néhány hónapra kedvezményes kamattal kínált hitelkonstrukciók félrevezetőek lehettek, hiszen a kedvezményes időszakot követően az addig alacsony törlesztőrészlet a kedvezmény lejáratát követően nagymértékben emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!