Belföld

2012.07.15. 13:58

Baranyai rendőrség: minden bejelentést alaposan megvizsgálunk Bándy Kata meggyilkolásával kapcsolatban

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozás érdekeire hivatkozva továbbra sem ad tájékoztatást a gyilkosság áldozatává vált Bándy Kata ügyéről. Zsobrák Péter szóvivőt annak kapcsán kérdezte vasárnap az MTI, hogy a belügyminiszter úgy nyilatkozott, néhány napon elfogják az elkövetőt vagy az elkövetőket.

MTI

A főkapitányság szóvivője azt mondta, a meggyilkolt pécsi rendőrségi pszichológus ügyében továbbra is csak azt tudja közölni, amit eddig: a rendőrség kiemelten kezeli az ügyet, nagy erőkkel folyik a nyomozás, minden bejelentést alaposan megvizsgálnak.

Zsobrák Péter az ügy részleteiről egyetlen sajtóinformációira sem reagál. A rendőrség Bándy Kata holttestének szerdai megtalálása óta nem adott hivatalos tájékoztatást a nyomozás állásáról, nem erősítette meg, s nem cáfolta a médiában megjelent értesüléseket.

A belügyminiszter vasárnapi közlése szerint a rendőrök nyomon vannak a pszichológusnő meggyilkolásának ügyével kapcsolatban; a Hír TV-nek nyilatkozó Pintér Sándor azt mondta: meggyőződése szerint néhány napon belül elfogják a tettest.

"A nyomozás vezetői jelentették a számomra, hogy olyan információk birtokába jutottak, amelyek remélhetőleg elvezetnek a tetteshez. Meggyőződésem, hogy néhány napon belül elfogjuk az elkövetőt vagy az elkövetőket" - idézte a belügyminiszter által a Hír TV-nek mondottakat a Magyar Nemzet internetes oldala.

A hétvégén az MTI pécsi tudósítója több, egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy a város vadászboltjai szombatra kifogytak az önvédelmi eszközökből. Főként a szemet, bőrt irritáló permetanyagot szóró sprayk tűntek el a boltok polcairól. A bolti eladók elmondása szerint az utóbbi napokban nőtt meg drasztikusan a forgalom, feltehetően a tragikus eset miatt.

Vasárnap reggel a PécsMa.hu hírportál arról számolt be, hogy közúti ellenőrzéseket tartanak a rendőrök a városban, szombat este a taxisokat is ellenőrizték.

A rendőrség munkáját péntekig segítő nyugalmazott nyomozó, Kovács Lajos ezredes az Indexnek pénteken azt mondta: a nyomozómunka teljesen szakszerűen, a protokoll szerint folyik, jól irányítva, kellő erővel. Negyven-ötven ember dolgozik az ügyön - tette hozzá.

A nyomozó szerint a pécsi rendőrségi pszichológus "típusbűncselekmény" áldozata, minden évben van három-négy ilyen ügy, hogy egyedül hazafelé tartó fiatal nőkre támadnak rá éjszaka. A tapasztalatok azt mutatják, hogy e támadók legtöbbször "vadásznak" éjszaka, az áldozatot véletlenszerűen választják ki. Az ilyen elkövetőkre jellemző a visszatérő hajlam. A korábbi ügyek tapasztalatai alapján Bándy Kata támadója esetében is feltételezik a nyomozók, hogy nem ez volt az első bűncselekménye.

Az ügyben emberölés megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás, amelyet külön nyomozócsoport végez. Egyelőre nem tudni, mi okozta a vasárnap eltűnt 25 éves nő halálát, s azon a helyen érte-e a halál, ahol megtalálták, vagy később vitték oda a holttestét. Bándy Kata holttestére egy férfi bukkant rá szerda délután Pécsen, a Délibáb utcában, egy bokros területen. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szerda este a rendőrség internetes oldalán közölte: egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel Hatala József országos rendőrfőkapitány annak, aki segít kézre keríteni Bándy Kata gyilkosát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!