Belföld

2012.07.03. 12:28

Időjárás: marad a hőség, a héten biztosan nem várható jelentős enyhülés

Folytatódik a kánikula, ezen a héten biztosan nem várható jelentősebb enyhülés - közölte Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

MTI

Mint elmondta: szerdán is folytatódik a hőség, a hőmérséklet 33-38 Celsius-fokig emelkedhet. Továbbra is sok napsütés ígérkezik, zápor, zivatar a Dunántúlon, illetve az északi tájakon fordulhat csak elő.

A rákövetkező napokban is előfordulhatnak néhol záporok, de emiatt csak fülledtebb lesz a levegő, felfrissülés, komolyabb enyhülés nem várható. Még a hétvégén is lehetnek olyan helyek, ahol akár 37 fokig emelkedik a hőmérséklet. Kevésbé meleg a nyugati tájakon lehet, de még ott is 30 fokos maximumhőmérséklet várható - tette hozzá Gaál Áron.

A hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára is harmadfokú figyelmeztetést adott ki az egész ország területére, mivel a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakulhat. Emellett Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Zala, Veszprém, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a várható felhőszakadás, valamint heves zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak. Ezeken a területeken kis valószínűséggel kialakulhatnak heves zivatarok károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében, az intenzív záporokból, zivatarokból pedig rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Ezzel együtt az UV-B sugárzás legmagasabb értékei szerdán is meghaladhatják az extrém szintet.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében szerda éjfélig hőségriadó van érvényben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!