Belföld

2012.07.27. 14:05

Oktatási államtitkárság: durva csúsztatások az idei felsőoktatási felvételi körül

Az oktatási államtitkárság a leghatározottabban visszautasított minden olyan, a sajtóban megjelenő állítást pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében, amely - mint írták - megtévesztő szándékkal az új finanszírozási rendszert a szocialisták és liberálisok által bevezetni tervezett tandíjként tünteti fel.

MTI

Az államtitkárság kommünikéjében felidézte: az MSZP és az SZDSZ azt tervezte, hogy minden felsőoktatásban tanuló fiatalnak kötelezően tandíjat kell fizetnie. Ezzel szemben a tény az, hogy a 2012 szeptemberétől újonnan belépő diákok több mint hatvan százaléka (tehát 10 diákból 6) teljes állami ösztöndíjban részesül.
    
Tény, hogy az idei 110.617 jelentkező közel háromnegyede, 79.861 fiatal kezdheti meg felsőfokú tanulmányait szeptembertől az egyetemeken, főiskolákon - folytatták, kiemelve: a hallgatók a szeptembertől kezdődő tanévben állami ösztöndíjjal vagy állami kamattámogatással tanulhatnak.
Hozzátették: a kormány éppen azért, hogy az állam által nem vagy csak kismértékben támogatott szakokon a tanulás ne "a gazdagok kiváltsága" legyen, létrehozta a Diákhitel II-t. Az új hitelkonstrukcióval a kormány megteremtette annak lehetőségét, hogy minden magyar fiatal, aki eleget tesz a minimumkövetelményeknek, anyagi helyzetétől függetlenül az általa választott területen tanulhasson - emelték ki.
Az államtitkárság azokat a valótlan kijelentéseket is visszautasítja, amelyek szerint "az utóbbi évtizedekben nem volt példa arra, hogy olyan kevesen jelentkeztek volna a felsőoktatásba, mint idén". 2007-ben ugyanis 108.854-en, 2008-ban 96.986-an, idén pedig 110 617-en jelentkeztek - fejtették ki.
    
A kormány célja egy olyan felsőoktatási rendszer megteremtése és fenntartása, amely - versenyképes diplomák megszerzésével - mind a nemzetgazdaság, mind pedig a hallgatók hosszú távú érdekeit szolgálja. Továbbá cél az is, hogy a már külföldön élő magyar fiatalok is visszatérjenek hazánkba - sorolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!