Belföld

2012.09.26. 05:34

ENSZ Közgyűlése - Áder a jogállamiságról és a negyedik generációs alapjogokról beszélt felszólalásában

New York - Az ENSZ Közgyűlése ülésszakának egyik kiemelt témájával, a jogállamiság kérdésével, s ezen belül a "negyedik generációs" alapjogokkal foglalkozott Áder János köztársasági elnök az őszi ülésszak általános vitájában, kedden elhangzott felszólalásában.

MTI


    Áder János hangsúlyozta, hogy "az új - úgynevezett negyedik generációs - alapjogok vonatkozásában is számos rendelkezés került az új alkotmányba". Kiemelte ezek közül a P cikket, amely szerint "a természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, melynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége."
 
Az elnök ezek közül a megvédendő természeti erőforrások közül a vízkészlettel foglalkozott részletesebben, azzal például, "hogy milyen rövidlátó - mondhatni esztelen - módon szennyezzük el vizeinket". 
"A szennyezett víz által terjesztett súlyos betegségek (az UNICEF 2009-es tanulmánya szerint), a víz és szanitáció hiánya olyan intenzitással öli a kisgyermekeket, mintha 4 óránként lezuhanna egy gyerekekkel teli Boeing 747-es" - érzékeltette.
 "A vízgazdálkodás ma már elkerülhetetlenné teszi a nemzetközi együttműködést. Bolygónk lakosságának a fele "osztott" vagy "közös" vízgyűjtő területen él. Ugyanaz a folyó biztosítja két, három vagy több ország vízellátását. Az országok együttműködése napi kényszer, e nélkül ellátási, szociális, egészségügyi, akár háborús feszültségek is kialakulhatnak" - mondta Áder János.
    
Ezekkel az ismeretekkel évek óta rendelkezünk. "De mit ér a tudás, ha nem hasznosítjuk? Miért várjuk meg, amíg a természet újra és újra figyelmeztet bennünket súlyos felelőtlenségünkre? Magyarország a víz és szanitáció kérdését a XXI. század egyik legfontosabb kérdéseként kezeli. Az elmúlt években aktív részvevői voltunk az ENSZ keretében megalakult Víz Barátai Munkacsoportnak. Munkánk az elkövetkezendő években is lesz bőven. Tudásunkat, tapasztalatunkat szívesen bocsátjuk mások rendelkezésére, és szívesen látunk minden érdeklődőt jövő év őszén Budapesten, a víz és szanitáció témáját taglaló konferencián" - hangoztatta a magyar köztársasági elnök az ENSZ Közgyűlése 67. ülésszakának kedden megkezdett általános vitájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!