Belföld

2012.09.09. 16:29

Időjárás - A hétfő is nyárias lesz, hét közepétől jön az enyhülés (frissítve)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint hazánkban hétfő estig derült, száraz, nyárias idő lesz. A hét közepére megérkezhet az enyhülés, csütörtökön a legtöbb helyen már csak 15-20 fokig emelkedik a hőmérséklet.

MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzése szerint hétfőn többnyire derült, száraz idő lesz, legfeljebb kevés fátyolfelhő lehet helyenként. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8-15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27-31 fok között valószínű.

Kedden gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Nyugaton lehet több gomolyfelhő, ott délután néhol zápor, zivatar sem kizárt, máshol viszont nem várható csapadék. A déli szél időnként megélénkül. A leghidegebb órákban ekkor is 8-15 fok lehet, délután 27-31 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Szerdán nyugat felől beborul az ég, de a Tiszántúlon végig napos idő lesz. Nyugaton és a középső országrészben egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. Északnyugaton 25, az ország többi részén 27-31 fokos maximumhőmérséklet valószínű.

A jelenlegi előrejelzés szerint csütörtökön már többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon olykor viharossá fokozódik. Ekkor a legalacsonyabb hőmérséklet 8-17, a legmagasabb nappali hőmérséklet viszont már általában 15-20 fok között várható. Keleten lehet 20 foknál melegebb. Elszórtan még pénteken is számítani lehet záporra. A leghidegebb órákban 5-13 fok valószínű, a nappali maximumok 18-23 fok körül alakulhatnak.

Szombaton több-kevesebb napsütés mindenütt várható. Szórványosan - főleg északon - lehet zápor. Vasárnap szintén változóan felhős lesz az ég, többórás napsütés várható, helyenként lehet számítani záporra. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton és vasárnap is 20-25 fok között alakulhat - olvasható a meteorológiai szolgálat előrejelzésében.

Az időjárási helyzet Európában

Európa nagy részének időjárását Közép-Európa feletti középponttal elhelyezkedő anticiklon alakítja. A szárazföld középső és déli területein szinte zavartalan a napsütés, a hőmérséklet csúcsértéke még a nyarat idézi. A Pireneusi-félszigeten sokfelé mérnek 32, 33 fokot, de délen másutt is 30 fok körül alakul a délutáni hőmérséklet. A sok napsütés és a térség fölé áramló meleg levegő hatására 28, 32 fokos a meleg Franciaországban, és az ilyenkor megszokottnál 5-7 fokkal melegebb van a Kárpát-medencében is. Ugyanakkor Észak-, Északkelet-Európában ciklonális hatások érvényesülnek; gyakran felhős az ég, északkeleten a maximum-hőmérséklet a 20, helyenként a 15 fokot sem éri el. Hétfő estig nem változik a kontinens középső részének időjárása; így a Kárpát-medencében is folytatódik a nyárias idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!