Belföld

2012.09.26. 06:36

OGY - Megkezdik a Ptk. általános vitáját

Az Országgyűlés mai ülésén kezdi meg az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) általános vitáját, amelyben ezúttal a kormány expozéjára, valamint a frakciók vezérszónoki felszólalásaira kerül sor.

MTI

A Ház ezúttal is reggel 9 órakor kezdi munkáját, de ahogy az hasonló esetekben általában lenni szokott, a képviselők a hét harmadik napján már nem jelentkezhetnek napirend előtti felszólalásra.
    
A parlament így rögtön elkezdheti az új Ptk.-ról szóló előterjesztés tárgyalását. A kabinet július 11-én nyújtotta be indítványát, amelyet nem a kormány, hanem a Vékás Lajos akadémikus vezette polgári jogi kodifikációs főbizottság dolgozott ki. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábban a változtatásokra példaként említette, hogy a családjogi törvény rendelkezései integrálódnak a Ptk.-ba, továbbá kibővülnek a jogi személyekre vonatkozó általános rendelkezések, és a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályozást is beépítik a javaslatba. Emellett az előterjesztés pontosítja például a rokontartás, az örökbefogadás és a gyámság szabályait.
    
Az ülésnap további részében elsőként az Állami Számvevőszék 2011. évi szakmai tevékenységéről szóló beszámolót értékelhetik a képviselők, majd a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról kezdődik általános vita. Utóbbiban Lázár János fideszes képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt kezdeményezi, hogy a 2010-ben létrehozott Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap térítésmentesen átadhassa eszközeit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek.
    
Zárásként az egészségügy többletforráshoz juttatását célzó, kormány által kezdeményezett törvénymódosításokról mondhatják el véleményüket az Országgyűlés tagjai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!