Belföld

2012.11.04. 07:22

OGY - Napirenden az államadósság okai és az iskolák államosítása

Háromnapos ülést tart az Országgyűlés a jövő héten: hétfőn a pénzügyi ombudsmanról szóló törvényjavaslatról, szerdán az iskolák államosításának szabályairól is tárgyal a parlament, kedden pedig a Fidesz kezdeményezésére vitanapot rendeznek az államadósság okairól.

MTI

Hétfőn szokás szerint napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az interpellációs időszakkal folytatódik az ülés, Orbán Viktor miniszterelnöknek több ellenzéki kérdésre is válaszolnia kell.

A parlament dönt a digitális átállással összefüggő törvénymódosításokról - így a szociálisan rászorulók állami segítséget kaphatnak a digitális televízióadás vételére alkalmas készülék beszerzéséhez -, a közös önkormányzati hivatal létrehozásáról szóló szabályok szigorításáról, valamint a kiemelt beruházások gyorsításához szükséges javaslat elfogadásáról.

A szavazások után a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) szóló törvény módosítását vitatja meg a Ház, a kabinet ebben arra adna lehetőséget, hogy adó- és vámhatósági feladatokat is ellátó főigazgatóság jöjjön létre a NAV-nál.

Ezután következhet annak a kormányjavaslatnak a megtárgyalása, amely létrehozná a pénzügyi jogok biztosának intézményét. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztése szerint a fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó ombudsmanhoz a pénzügyi szervezetek eljárásaival kapcsolatban fordulhatnak az ügyfelek.

Hétfőn lesz a részletes vita a stratégiai földgáztározók állami tulajdonba kerüléséről, valamint Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető előterjesztésről, amely megkönnyítené a legalább 250 ezer euró (nagyjából 70 millió forint) értékben hosszú lejáratú magyar állampapírt vásároló külföldi befektetők letelepedését.

A nap végén kivételes sürgős eljárással tárgyalhatják az államháztartási törvény módosítását - erről így már kedden zárószavazás lehet -: a javaslat célja, hogy a kormány a büdzsé sarokszámait tartalmazó módosító indítványt terjeszthessen elő. A 2013-as költségvetés fő számainak átírása érdekében hétfőn módosíthatják a házszabályt is.

A hétfői ülésnap az adótörvények részletes vitájával zárul.

Kedden a Fidesz kezdeményezésére vitanapot tart az Országgyűlés az államadósságról és annak okairól. A kormány nyilatkozata után a Fidesz-KDNP és az ellenzék is 130-130 percben fejtheti ki a véleményét arról, hogy kit terhel a felelősség az eladósodottságért.

A Komárom és Révkomárom közötti Duna-híd megépítéséről szóló magyar-szlovák megállapodás kihirdetéséről, illetve a csődtörvény módosításáról is tárgyalnak.

Szintén aznap vitatja meg a Ház azt a javaslatot, amely kiterjesztené a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hatáskörét - a jegybank kivételével - minden olyan gazdasági társaságra, amelyben az államnak 25 százaléknál nagyobb részesedése van. Tárgyalják még az örökségvédelmi és a mozgóképtörvény módosítását, illetve azt, hogy a fővárosi önkormányzaté legyenek a jelenleg kerületek tulajdonában álló alsó rakparti ingatlanok, kikötők.

Szerdán elsőként a Gazdasági Versenyhivatal tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló lesz napirenden.

Ezután következik az iskolák állami fenntartásába vételét szabályozó törvényjavaslat, eszerint 2013. január 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ foglalkoztatja a pedagógusokat, valamint az oktatói munkát segítő alkalmazottakat. Majd a települések által fenntartott 170 szociális és gyermekvédelmi intézmény államosításáról vitázik az Országgyűlés.

A nap végén - a házszabálytól eltérve - újra megnyílhat a választási eljárási törvény részletes vitája, miután az alkotmányügyi bizottság a héten nagy terjedelmű módosító javaslatot nyújtott be az előterjesztéshez. Eszerint a Magyarországon élők nem kérhetik levélben felvételüket a választói névjegyzékbe, ugyanakkor bárki feliratkozhat otthonról, a települési jegyzők, illetve megbízottaik ugyanis 2013. szeptember 1-je és december 31-e között felkeresik a választásra jogosultakat.

A házvezetés azt javasolja, hogy a több mint kétszáz pontból álló módosító javaslatot 4 óra 20 perces időkeretben tárgyalják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!