Belföld

2013.01.08. 16:32

Glossza - Magánbűnök, közerkölcsök

Ezt a címet adta Jancsó Miklós az egyik botrányfilmjének, amelyet olasz-magyar koprodukcióban forgatott.

Kozma Gábor

Jancsó akkor Olaszországban élt. Nyilván megfertőzte a rothadó kapitalizmus, mert bár a Fényes szelek című opusza elnyerte  az aczéli kultúrpolitika tetszését, a Magánbűnöket... itthon nem mutathatták be. Legföljebb pártbizottságok, KISZ táborok zegzugaiban. A film elleni első számú (mert több is akadt még) kifogás az volt, hogy a főszereplő Balázsovits Lajos - akkori ügyeletes szépfiú - hermafroditát alakított. Hű, film nélkül is lett országos felháborodás! Szegény Balázsovits bujdokolni kényszerült...

Változtak az idők, vele változtak a magánbűnök, közerkölcsök is. Ma már igen nehéz olyat mondani és tenni, amire felkapják a fejüket az emberek. Mondják, hogy a magyarok különösképpen hajlamosak  az inga-effektusra, vagyis a kilengésekre. Sokáig tűrnek, már-már behódolnak, aztán mindenfajta tárgyalás és átmenet nélkül robbannak. Persze, mint minden példa, ez is sántít. De az tény, hogy a mai Magyarországon a legnagyobb erőfeszítések ellenére is komoly gondok vannak. Az oktatás nem képes feldolgozni az internet kihívásait. Elment mellette a maga módján, mint nagy lehetőség. Következmény: szinte befolyásolhatatlan, olvasni és írni alig tudó fiatalok tömegei. A szülők jó része munkanélküli, más részük azzá lesz, a szerencsésebbek külföldre menekítik a jövő reménységét. A bűnözés elképesztő mérvű, már egyetlen szó nélkül is szúrnak, ölnek. Nincs gát, nincs félelem. Mindez  köszönhető annak, hogy a szabadság égisze alatt sikerült lebontani a közerkölcsöt.

Balázsovits, hol vagy?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!