Belföld

2013.03.01. 17:55

Teljes útzárak és forgalomkorlátozások a belvíz és az áradás miatt

A korábbi nagy mennyiségű hó hirtelen olvadása, az elmúlt időszak igen csapadékos időjárása és több folyó áradása miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mellékutat is lezárt, egyes szakaszok már napok óta vannak víz alatt. Az útlezárások ellenére elzárt település továbbra sincs az országban.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Vas megyében a reggeli órákban még több mint tíz mellékút volt lezárva vízátfolyások miatt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesítése alapján késő délutánra azonban már csak Molnaszecsőd és Katafa, Vasegerszeg és Nagygeresd, valamint Sótony és Ikervár között egy-egy szakaszon van érvényben teljes útzár. Emellett néhány alsóbbrendű úton félpályás korlátozásra vagy útszűkületre számíthatnak a közlekedők, de ez nagyobb fennakadást nem okoz.

Győr-Moson-Sopron megyében a Rába áradása kapcsán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csornai üzemmérnökségének területén, az ártérben futó 8426-os Vág és Kemenesszentpéter közötti mellékutat le kellett zárni március 1., péntek 12 óra körül. Szintén teljes útzár van érvényben a 84123-as számú országos közúton, itt a Szanyból Pápa irányába közlekedők csak terelőúton juthatnak el úti céljukhoz. A társaság a 83-as főút Pápa– Tét–Árpás–Rábacsanak kerülő utat javasolja. Emellett a hó gyors olvadása és az esőzések következtében kialakult belvizes területek miatt Iván és Pusztacsalád, Fertőszentmiklós és Csapod, valamint Sopron és Harka között több szakaszon is útszűkület és 40 km/órás sebességkorlátozás van érvényben.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajó áradása miatt február 26. óta lezárt 2523 jelű mellékút Putnok és a sajóvelezdi elágazás közötti szakaszát a Magyar Közút Nonprofit Zrt. március 1-jén kora reggel újra megnyitotta a közlekedők számára, így az alsóbbrendű út ismét járható. A 26-os főút és Sajókaza közötti szakaszon azonban továbbra is érvényben van a teljes útzár. Sajókaza település a 26-os főúton Múcsony-Szuhakálló útvonalon érhető el.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a lezárt szakaszokon semmiképpen ne próbáljanak meg áthajtani gépjárművükkel, továbbá a forgalomkorlátozásokat és a hozzájuk kapcsolódó sebességkorlátozásokat is érdemes betartania a járművezetőknek.

A közlekedők az aktuális útviszonyokról friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!