Belföld

2014.02.07. 15:50

Fogyókúrán a KISZ - Leesett a tantusz is

1989 februárja a Pozsgay beszédtől volt visszhangos. Az MSZMP-ben teljes tanácstalanság uralkodott, de a tantusz leesett.

Kozma Gábor

A Vas Népe publicistája 1989 nem 1956 című, féloldalas írásában elemzi a Pozsgay Imre beszéd (népfelkelés) után kialakult helyzetet. A lap jelzi, özönlenek a levelek, telefonüzenetek a szerkesztőségbe, mégpedig nagyon zaklatottan. Valószínűleg ekkorra már sokaknak leesett a tantusz, miszerint a nomenklatúra a végnapjait éli, a szocializmusnak befellegzőben. Erre rímel a Magyar Ifjúság szerkesztőségi felhívása is, amely rendkívüli pártértekezletet sürget és megállapítja: az MSZMP immáron nem uralja a folyamatokat. A felhívás a többi között leszögezi: olyan pártot akarnak, amelyben a másság és a különbözőség egységben valósul meg. Vas megyében fogyózik a KISZ, 16 embertől válik meg. Tóth Gábor ügyvezető titkár szerint nem sokat tehetnek, az országgyűlés felére vágta vissza a támogatást. Mint mondja, a velemi tábort üdülőként hasznosítják majd. Az is jelzésértékű, hogy a városokban megszüntetik a politikai státuszokat és nem fizetok már a nagyüzemi KISZ titkárokat sem. Más oldalról viszont nagyon is pezseg az élet. A TESZÖV székház felbolydult méhkashoz hasonlatos, egymásnak adják a kilincset az éledező gazdaság szereplői. A TSZKER nyugat-európai cégenek ad el homokot, fát, gabonát. Jugoszlávia pedig cukorrépát vásárol.

Pártrendezvény a Köztársaság téren a rendszerváltás előtt. Fotó: Horváth Attila

A szombathelyi városi tanács végrehajtó bizottsága 7 helyen engedélyezi a kistermelők ingyenes árusítását. Nesze neked lengyel piac, ez a dolog éle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!