Belföld

2014.02.17. 10:45

Megkezdődött a kampányidőszak

Az idén háromszor járulhatnak majd az urnákhoz a választók, s számos változás történt a választások szabályaiban. Sorozatunkban ezeket mutatjuk be, s felhívjuk a figyelmet az aktuális teendőkre is.

Rékai Zoltán

Február 15-én megkezdődött az április 6-i országgyűlési képviselő választási kampány. A törvényi előírások szerint választási kampányidőszak a szavazás napját megelőző 50. naptól a szavazás napján a szavazás befejezéséig tart. Kampányeszköznek minősül minden olyan eszköz, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, így különösen a plakát, jelölő szervezet vagy jelölt által történő közvetlen megkeresés, politikai reklám és politikai hirdetés, választási gyűlés. Kampánytevékenység a kampányeszközök kampányidőszakban történő felhasználása és minden egyéb kampányidőszakban folytatott tevékenység, amely a választói akarat befolyásolását, vagy ennek megkísérlését szolgálja.

Nem része a választási kampánynak a választási szervek tevékenysége, az állampolgárok mint magánszemélyek közötti személyes kommunikáció, függetlenül annak tartalmától és formájától.

Az új szabályozás szerint a választás idején, illetve az azt megelőző napon a mostani választás alkalmából már nem lesz kampánycsend. Ugyanakkor a szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 méteres távolságon belül közterületen választási kampánytevékenység a szavazás napján nem folytatható.

Választási gyűlést kampányidőszakban lehet tartani. A szavazás napján választási gyűlés nem tartható. A választási gyűlések nyilvánosak. A rend fenntartásáról a gyűlés szervezőjének kell gondoskodnia. A választási kampány céljára az állami és önkormányzati költségvetési szervek a jelöltek, jelölő szervezetek számára azonos feltételekkel bocsáthatnak rendelkezésre helyiséget és egyéb szükséges berendezést. Állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületben választási kampánytevékenységet folytatni, választási gyűlést tartani tilos, kivéve az ötszáznál lelkesnél kisebb települések, feltéve, hogy más közösségi célú épület nem áll rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!