Belföld

2014.02.21. 12:45

Megtiltható a név és a lakcím kiadása

Az idén háromszor járulhatnak majd az urnákhoz a választók, s számos változás történt a választások szabályaiban. Sorozatunkban ezeket mutatjuk be, s felhívjuk a figyelmet az aktuális teendőkre is.

Rékai Zoltán

A választási eljárási törvény szerint a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét a jelöltek kérésére, az érintett választókerületre kiterjedően, az illetékes választási bizottság mellett működő választási iroda meghatározott díj befizetése után kiadhatja a választópolgárok megkeresése céljából. A választói listát a jelöltek a nyilvántartásba vételük után kérhetik. A listát állító szervezetek pedig Nemzeti Választási Irodától kaphatják meg, az általuk megjelölt választókerületekre kiterjedően a választópolgárok nevét és a lakcímét. Az adatszolgáltatás adatait kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehet felhasználni. Egyéb célú felhasználásuk, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos. Az adatszolgáltatás adatait a nyilvántartásba vett jelölt és listát állító jelölő szervezet legkésőbb a szavazás napján köteles megsemmisíteni, és az erről készült jegyzőkönyvet három napon belül köteles átadni az adatszolgáltatást teljesítő választási irodának.

A jogi szabályozás szerint a választópolgárok jogosultak megtiltani azt, hogy a választási szervek a róla nyilvántartott adatokat kiadják. A kérelem benyújtásához szükséges nyomtatványt az év elején már megkapták a választópolgárok, ám akinek ez már nem áll rendelkezésre, a kérelmet letöltheti a www.valasztas.hu honlapon. Ezt személyesen vagy postai úton juttathatják el a helyi választási irodába. A honlapon lehetőség van kérelem online benyújtására is. A kérelemben a kampánycélú felhasználáson túl, a választópolgár a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény alapján, az adatainak kiadását korlátozó vagy tiltó nyilatkozatot is tehetnek. Azok, akik nemzetiségi választópolgárként regisztrálnak az országgyűlési választásokra, azok nemzetiségének országos önkormányzata – ajánlásgyűjtés elősegítése érdekében – mindenképpen megkapja a választó nevét és lakcímét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!