Belföld

2014.03.20. 20:04

A külképviseleteken is lehet szavazni

Körkép – Az idén háromszor járulhatnak majd az urnákhoz a választók, s számos változás történt a választások szabályaiban.

Rékai Zoltán

Sorozatunkban ezeket mutatjuk be, s felhívjuk a figyelmet az aktuális teendőkre is. Azok a magyar lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik április 6-án külföldön tartózkodnak, s élni kívánnak a választójogukkal, leadhatják voksukat az adott országban működő magyar külképviseleten. Ennek azonban feltétele, hogy a választó szerepeljen a külképviseleti névjegyzékben. A külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző nyolcadik napon, azaz március 29-éig kell megérkeznie a helyi választási irodába. A kérelemnek az alapadatokon túl tartalmaznia kell a kérelmező értesítési címét, amennyiben a helyi választási iroda vezetőjének döntéséről szóló értesítés kézbesítését nem a nyilvántartott értesítési címére, vagy a magyarországi lakcímére kéri, valamint annak a külképviseletnek a megjelölését, ahol a kérelmező a választójogát gyakorolni kívánja.

A kérelem alapján a választási iroda a választópolgárt haladéktalanul felveszi a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejűleg feltünteti a szavazóköri névjegyzéken a külképviseleti névjegyzékbe vételét. A külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgár legkésőbb a magyarországi szavazást megelőző nyolcadik napon módosíthatja kérelmét. A külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgár legkésőbb a magyarországi szavazást megelőző nyolcadik napon kérheti törlését a külképviseleti névjegyzékből. A külképviseleti névjegyzékből törölni kell azt, akit valamilyen okból a szavazóköri névjegyzékből törölnek.

A Nemzeti Választási Iroda a külképviseleti névjegyzék adatait oly módon továbbítja a külképviseletekre, hogy annak adatait csak a külképviseleti választási iroda ismerhesse meg. A külképviseleti névjegyzék adatait a szavazást követő kilencvenedik nap utáni első munkanapon törölni kell. A külképviseleten szavazó választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján és az országos listás szavazólapon szavaz. A szavazólapok elhelyezésére szolgáló borítékon az országgyűlési egyéni választókerület megjelölése szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!