Belföld

2015.04.09. 12:22

A Kúria elé kerül a két hitelesített népszavazási kérdés

Jogorvoslati kérelmek érkeztek a "rendszerbontó népszavazásnak" a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által két hete hitelesített két kérdésével kapcsolatban, így a Kúria dönt arról, indulhat-e aláírásgyűjtés a kamarai tagdíj és a tankötelezettség ügyében.

A Nemzeti Választási Iroda megerősítette az MTI információját, hogy a jogorvoslatra nyitva álló határidő utolsó napján, április 9-én mindkét, az NVB által hitelesített népszavazási kérdés kapcsán bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be.

A március 15-ei civil demonstráción bejelentett 19 "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezés közül két kérdést hitelesített március 25-i ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. Az NVB úgy ítélte meg, a két kérdés megfelel az alaptörvényben és a népszavazási törvényben foglalt előírásoknak, így azokban lehet országos ügydöntő népszavazást tartani.

A két hitelesített kérdés a következő volt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?"; "Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?"

Az NVB hitelesítő határozatával szemben április 9-én 16 óráig lehet bírósági felülvizsgálati kérelmet benyújtani, ilyen mindkét kérdés vonatkozásában érkezett is a határidő utolsó napján.

Ez tehát azt jelenti, hogy a két kérdés a Kúria elé kerül, amelynek 90 napja van dönteni arról, lehet-e a két kérdésben népszavazást tartani. Ha a Kúria helyben hagyja az NVB hitelesítő határozatait, akkor a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke átadja a szervezőknek a hitelesítő záradékkal ellátott aláírásgyűjtőív-mintapéldányt, és a szervezőknek négy hónapjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!