Belföld

2016.04.05. 18:12

Hullottak a fejek az offshore botrány második napján

Lemondott az izlandi miniszterelnök az offshore botrány miatt. Egy volt fideszes és egy MSZP-s politikus érintettségére is fény derült.

MTI

Ahogyan az várható volt, tovább dagadt az offshore botrány. Újabb és újabb nevek kerülnek elő, akik érintettek lehetnek a vagyoneltitkolásban. A nap híre kétségkívül az volt, hogy a botrányban érintett izlandi miniszterelnök, Sigmundur David Gunnlaugsson lemondott tisztségéről. A panamai dokumentumok szerint Gunnlaugsson és felesége 2008-ban közel 4 millió dollár értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból. Michel Sapin francia pénzügyminiszter bejelentette: „Már megindultak az eljárások azon emberek ellen, akiknek neve ismertté vált a leleplezés nyomán" - hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter. Az oroszok ezzel szemben már nem ilyen lelkesek az ügy felgöngyölítésében. „Az offshore számlák birtoklása legális és a vállalkozók semmilyen törvényt sem sértenek meg azáltal, ha offshore számlákat és cégeket használnak" - mondta keddi sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Érthető az orosz álláspont, hiszen Vlagyimir Putyin érdekköre 2 millió dolláros pénzmosásban vett részt. Romániában eddig száz befolyásos üzletember neve bukkant fel, köztük van a verespataki bányaprojekt kezdeményezője.

Magyarországon először Horváth Zsolt volt fideszes képviselőről derült ki, hogy érintett az ügyben, ugyanis 2013 októberében - tehát még képviselőként - lett az egyik igazgatója egy Seychelles-szigeteki cégnek. Az MSZP-s Boldvai Lászlóról kiderült, hogy érintett, aki mint nyilatkozta: áll a vizsgálat elé, és nem kíván teher lenni az MSZP számára, ezért felfüggeszti párttagságát. A politikus feleségének 2012-ben került a tulajdonába egy Szamoa szigetére bejegyzett offshore cég, amelynek irataiból kiderül, hogy a cégen több százmillió forint ment keresztül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!