Belföld

2016.11.22. 21:47

Szó lesz Vas megyei falvakról is - Pável Ágoston-emléknapot rendeznek Budapesten

Budapest – Az Országgyűlés szlovén nemzetiségi szószólója és az Alapvető Biztosok Hivatala közösen szervezi a dr. Pável Ágoston-emléknapot. A magyarországi szlovének első tudós kutatója előtt előadásokkal tisztelegnek Budapesten. Szó lesz a Vas megyei szlovén falvakról és ott lesz Pável Ágoston lánya is.

Bakos Ágnes

Pável Ágostonról, mint emberről, és mint tanárról tart előadást szerdán dr. Simon Endréné Pável Judit, Pável Ágoston lánya. A 130 éve született Pável Ágostont, mint „hídépítőt” mutatja be Székely András Bertalan nemzetiségkutató. A magyarországi szlovének első tudós kutatójának a Vas megyei szlovén falvakban fellelhető szellemi hagyatékáról, néprajzi kutatásairól Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató tart előadást. A nyelvészeti munkájáról is szó lesz, valamint a szépirodalomról – ez utóbbiról Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló beszél majd.

Budapesten, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában lesz az emléknap szerdán, magyar nyelven szólnak az előadások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!