Belföld

2017.01.03. 14:32

Ha feltöltős SIM-kártyája van, önt is érintik a szigorítások

Komoly szigorítás jön a feltöltős SIM-kártyáknál, néhány hónappal azután, hogy kiderült: bűnözők, köztük terroristák, 200 ezer kártyát vásárolhattak úgy, hogy az sem a szolgáltatóknak, sem a hatóságoknak nem tűnt fel - írja a hvg.hu.

Korlátozzák az egy ember és egy cég által birtokolható kártyák számát, és ellenőrzik a már meglévő ügyfelek személyazonosságát is- írja a hvg.hu.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közlése szerint lezárult az előre fizetős (avagy feltöltős, avagy prepaid) SIM-kártyák vonatkozó törvény szigorításának társadalmi egyeztetése lezárult.

A rendelet tervezete szerint egy magánszemély legfeljebb tíz, egy üzleti előfizető pedig legfeljebb ötven prepaid SIM-kártyával rendelkezhet egy mobilszolgáltatónál. Ez a korlátozás a privát előfizetők közül valószínűleg keveseket érint – 10 SIM-kártyánál többje kevés embernek van –, de a cégeknek már némi kellemetlenséget jelenthet.

Az NMHH szabályozza a vásárlók személyazonosságának ellenőrzésére vonatkozó feltételeket is, így a szolgáltatók magyar állampolgárok esetén elektronikus úton is ellenőrizhetik majd hatósági igazolványaik érvényességét, külföldi vásárlók azonban kötelesek személyesen bemutatni a szolgáltatónál a beutazásra vagy tartózkodásra jogosító okmányukat. A szolgáltatóknak a szerződés megkötésekor, majd ezután évente kell ellenőrizniük az előfizető személyazonosságát, ehhez használhatják a központi nyilvántartóban szereplő adatokat használhatják.

Átmeneti rendelkezésként a törvény 2017. június 30-i határidővel a szolgáltatók kötelezettségévé teszi a meglévő előfizetői szerződésállomány felülvizsgálatát: egyrészt el kell végezni az egy kézben lévő kártyák számának összesítését, másrészt az előfizetőik adatainak egyeztetését és személyazonosításra alkalmas igazolványuk érvényességének ellenőrzését is. Az NMHH szerint a végleges rendelet várhatóan január elején jelenik majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!