Belföld

2017.03.09. 19:05

Hatvan évre elég áram

Budapest – A kormány hatvan évre rendezte Magyarország áramigényét – jelentette ki Lázár János a csütörtöki kormányinfón.

Osváth Sarolta

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: az alacsony áramárakat is garantálhatják a paksi atomerőmű-beruházás révén. Az elmúlt harminc év legnagyobb gazdaságdiplomáciai sikereként értékelte, hogy az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta Paks II. finanszírozását. Jelezte: a projekt elől ezzel minden uniós jogi akadály elhárult, 2017-ben és 2018-ban megkezdődhet a fizikai előkészítés és az építkezés első lépései. A célok között említette, hogy az atomerőmű állami tulajdonban maradjon és minél olcsóbban tudjon áramot termelni.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: hazai áram hiányában több külföldi gázt kellene vásárolni. A rezsicsökkentés egyik legfontosabb garanciájaként hivatkozott a bővítésre és szembeállította, hogy ma egy magyar fogyasztó kilowat-tonként 36-38 forintot fizet az áramért, a németek viszont kilencven forintot. Lázár János egyúttal fajsúlyos gazdasági és nem politikai kérdésnek minősítette Paksot, továbbá sajnálatosnak tartotta, hogy néhány kis párt a választási kampányt megkezdve zászlajára tűzte a kérdést. A kormány mindig készen áll az értelmes gazdasági vitákra és azt tartja szem előtt, hogy 4 millió magyar háztartás és az ipar mennyiért tud áramot kapni - szögezte le.

Lázás János a kormány-infón kifejtette a kormány migrációval kapcsolatos álláspontját. Hangsúlyozta: az európai joggal összeegyeztethető törvénycsomagot hagyott jóvá az Országgyűlés. A kormány úgy látja, hogy a biztonság fontosabb az illegális bevándorlók országon belüli szabad mozgásánál. Kitért arra is, hogy a parlament által már elfogadott törvény teljesíti Németország és Ausztria elvárásait is, segít ezeknek az országoknak a bevándorlók kezelésében. Beszámolt arról, hogy már épül a második kerítés a déli határon, május 1-jéig el is kell készülnie.

Ezután az eltérő minőségű élelmiszerek ügyével kapcsolatos kormányzati tervekről adott tájékoztatást Lázár János. A kormány fel kíván lépni a kettős minőség ellen és ennek érdekében a fogyasztókkal és a kereskedőkkel konzultációt kezdeményez - közölte.

Újságírói kérdésre válaszolva kitért a kanyaró megbetegedésekre, elmondta, hogy az országban szerda délutánig 29 kanyarógyanús beteget jelentettek, köztük vannak egészség-ügyi dolgozók és civilek is, egyébként mindegyikük be volt oltva. Hazánkban nincs ok aggodalomra, 1968 óta mindenki kötelezően megkapta a kanyaró elleni védőoltást, így a betegség enyhébb lefolyású és gyógyszerekkel gyógyítható. A fertőzés valószínűleg egy romániai beteg ellátása során került be a makói kórházba. A szükséges oltó-anyag és gyógyszer rendelkezésre áll - hangsúlyozta. A megbetegedettek számával kapcsolatban csütörtök délután várható újabb adat - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János a sajtótájékoztatón reagált lapunk kérdésére, amelyet egy kőszegi olvasónk vetett fel szerkesztőségünknek. Arra kértünk választ a minisztertől, hogy miért vehetik igénybe a hazánkba látogató, európai uniós polgárok a 65 éven felüli nyugdíjasoknak járó ingyenes utazási lehetőséget, ha nekünk ugyanez nem jár például a szomszédos Ausztriában. Lázár János kifejtette, hogy az uniós szabályok alapján nem lehet diszkriminációt alkalmazni, az uniós polgároknak éppen úgy meg kell adni a kedvezményt, mint a hazaiaknak. Bonyolult elszámolási rendszer szerint a támogatást a nyugdíjas nem személy szerint kapja meg, hanem a kedvezményt nyújtó közlekedési szervezeten keresztül. Nincs mód arra, hogy a magyar kormány a viszonosságról tárgyaljon a szomszédos EU országokkal - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!