Belföld

2017.05.17. 07:26

Viszlát, drága külföldi telefonálás!

Alig egy hónap múlva már egy fillérrel sem kell többet fizetni az Európai Unión belül indított hívásokért, mint egy itthoni telefonálásért. Négy hónap külföldi telefonálást azonban már nem néznek jó szemmel.

Budai Dávid

Egy hónap sem kell, és eljön a Kánaán azoknak, akik a boldogulásukat, a tudásukat, vagy az élményeiket külföldön keresik. Tízezrek kommunikációja változik meg egy csapásra, amikor június 15-én eltörlik a roamingdíjakat. Végre vége annak a korszaknak, amikor a telefonokat vészhívásokra tartalékoltuk és egy SMS-ben csak annyit mertünk írni: megérkeztünk, minden rendben. Többé már nem keresünk internetkávézókat ismeretlen városokban, hogy kapcsolatba lépjünk a magyarországiakkal, pontosan úgy fogunk tenni, mint ha csak otthon lennénk. Flegmán csak annyit mondunk majd a telefonba, hogy mondd nyugodtan, ráérek, vagy csak lazán odavetjük: visszahívlak!

Az Európai Bizottság már 12 évvel ezelőtt felemelte a szavát a nemzetközi roamingért kiszámlázott magas díjak miatt. 2005 júliusában a magyar telekommunikációs cégek némileg csökkentették és egységesítették is a díjaikat, de azok még így is nagyon magasak voltak az itthoni percdíjakhoz képest. A mobilszolgáltatók azzal érveltek, hogy a külföldi szolgáltatók is magas díjat szabnak, így tulajdonképpen mindenki a másikra mutogatott, és ez a fogyasztókon kívül senkit nem zavart. Csakhogy kellett volna, hogy zavarjon, mivel hiába kínálták csillagászati áron a szolgáltatásukat a cégek, amit nyertek a vámon azt elvesztették a réven. Legalábbis ez derül ki az Európai Bizottság három évvel ezelőtt végzett, 28 ezer mobilozót érintő felméréséből. Ezek szerint az európaiak 94 százaléka külföldön a minimálisra korlátozza az olyan szolgáltatások használatát, mint például a Facebook, a felhasználók 47 százaléka pedig egyáltalán nem használ mobilnetet külföldön. A kutatás rámutatott, hogy csupán a mobilt használók tíz százaléka használja ugyanúgy az e-mail fiókját külföldön mint belföldön, de ami a legmegdöbbentőbb, hogy az előfizetők csaknem negyede az EU-n belüli utazáskor egyszerűen kikapcsolja a mobilját, márpedig ez a szolgáltatóknak nagyjából 300 millió ügyfél elvesztését jelenti roamingkörnyezetben. Az egyre több helyen elérhető ingyenes internet-szolgáltatások és a mobilos applikációk ugrásszerű fejlődése, aztán végleg betette a kaput a drága roamingoknak. Grafikonunkon jól látszik, hogy hét év alatt hogyan párolgott el az extra díjaknak több mint a fele. Sokan nem is tudják, de tavaly április 30-a óta egy 2015-ös uniós rendelet értelmében a korábbinál jóval kevesebb többletdíjat számíthatnak fel a roamingolásért, de most a teljes roamingdíj eltörlésének árnyékában ez tényleg érdektelen.

Idén január 6-án életbe lépett az az uniós jogszabály, amely június 15-ével eltörli az unión belül a mobiltelefonok roamingdíjait, vagyis az előfizetők a hazai feltételeknek megfelelően tudják igénybe venni a mobiltelefonáláshoz kapcsolódó szolgáltatásokat az európai utazásaik során, mindenféle többletdíj megfizetése nélkül. Különösen fontos ez a döntés egy olyan megyének, ahol az egy négyzetméterre eső ingázók aránya, messze a magyar átlag fölött van.

Sebestyén Áron öt éve tanul a Szombathelytől 45 kilométerre fekvő ausztriai Oberschützenben. Telefonja ugyan már a kezdetektől van, de mint elmondta, próbálja kerülni a kintről indított hívásokat, sőt ha hívják, csak akkor veszi fel, ha muszáj. Osztálytársainak döntő többsége ugyanígy jár el, ha látják, hogy egy haver telefonál, akkor inkább kinyomják és írnak egy sms-t, hogy amint hazaérnek, telefonálnak. Sokuknak van olyan csomagja, amelyik korlátlan beszélgetést és adatforgalmat tesz lehetővé, ám ez odakint mit sem ér. Áron elmondta, telefonszolgáltatójától éppen hétfőn kapott értesítést a roamingdíjak eltörléséről, szerinte a változással mindenki csak nyerni fog.

A június közepén életbe lépő szabályozás alapján, ha valaki itthon korlátlan hívást indíthat, az külföldön is ugyanúgy megteheti, ugyanannyiért. És ahogyan itthon sem kell fizetni azért, ha minket hívnak, úgy a jövőben ez egy külföldi tartózkodás esetén is így lesz. Most még, ha külföldön fogadunk magyar hívásokat, bizony nálunk is pörög a számláló. Amennyiben itthoni előfizetéséhez mobilnet is tartozik, nyugodtan rúghatja élőben a homokot egy Facebook-közvetítésben a francia Riviérán, hadd lássák az itthon maradt munkatársak milyen jó önnek. És míg őket a sárga irigység emészti, addig önnek egy fillérrel nem nő majd a mobilszámlája, ahhoz képest, mintha itthon böngészte volna menetrendet.

Első olvasatra úgy tűnik, hogy a telefonálást végre határok nélkül élvezhetjük, csakhogy van egy-két feltétel. Először is, ugyan minden előfizetőre érvényes a szabályozás, de a céges flották esetében bonyolultabb a szerződés módosítása, így azt javasoljuk, hogy ne a céges telefonon próbálja megdönteni a külföldről történő hazatelefonálás időrekordját. Fontos tudni, hogy nem használhatjuk életvitelszerűen, sem egy külföldi ország SIM-kártyáját itthon, sem egy Magyarországon vásárolt SIM-kártyát külföldön. Az életvitelszerűség a szabályozás értelmében négy hónapnál kezdődik, így a kedvező díjszabás a négy hónapon túli, mindennapos külföldi használatra nem vonatkozik. Éppen ezért, ha valaki a határ mellett lakik, annak továbbra is érdemes lesz manuálisra kapcsolni a hálózatválasztást, hogy a mobil mindig a magyar szolgáltató hálózatán maradjon. Fontos az is, hogy a romaing-mámorban úszva ne felejtsük el, csak az uniós országokat kényeztetik. Így nem csak Ázsiába, Ausztráliába, Afrikába, vagy Amerikába marad továbbra is drága a telefonálás, de például Albánia, Szerbia vagy Törökország sem lett olcsóbb.

Ne legyenek illúzióink, a szolgáltatók pontosan tudni fogják, hogy mikor, honnan, mivel telefonálunk, és ha azt állapítják meg, hogy az előfizető többet használja a mobilját külföldön, mint idehaza, akkor annak bizony ára lesz. Arra pedig, hogy mennyire megváltoztak mobilozási szokásaink, jó példa, hogy az egyik mobilszolgáltató, éppen most hétfőn rukkolt elő egy olyan számlacsomaggal, ahol valóban korlátlan a felhasználható mobilnetkeret, márpedig mindezidáig erre nem volt példa a hazai cégek díjcsomagjaiban. A megváltozó jogszabályra a kormány is azonnal reagált, hiszen éppen kedden módosították a hírközlési törvényt. Ezek szerint a telefonszolgáltatók – most, hogy elesnek az extra roamingdíjtól – kérelmet nyújthatnak be, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke engedélyezze a „kiskereskedelmi barangolási többletdíj" kivetését. A többletdíj kivetését határozott időre, legfeljebb 12 hónapra lehet engedélyezni, de az engedély ezt követően ismételten kiadható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!