Belföld

2017.06.23. 08:44

Milyen a jó kürtőskalács?

Szigorítja a kürtőskalácsra vonatkozó szabályokat a szaktárca: a napokban megjelent leírás a receptúra mellett az előállítás módját, illetve a felhasználható alapanyagok minőségét is rögzíti. Ezek alapján a jövőben csak akkor használhatják a gyártók a kürtőskalács megnevezést, ha megfelelnek a kritériumoknak.

A kürtőskalács a vásárok, szabadtéri rendezvények elmaradhatatlan kelléke, az elmúlt években pedig egyre több állandó utcai árus jelent meg kínálatával a nagyobb városokban. A termék minőségében azonban óriási különbségek mutatkoznak. Az agrártárca hivatalos lapjában a napokban megjelent szabályozás célja, hogy egységesítse a kínálatot, az irreálisan olcsón árult, silány minőségű termékeket pedig kiszűrje a piacról.

A leírás alapján kürtőskalácsnak csak azt a hagyományos technológiával, kelt tésztából készült csavart édességet lehet nevezni, amelynek hossza legalább 17 centiméter, kisebbik belső átmérője pedig eléri az öt centimétert.

A szabályozás két kategóriát­ különböztet meg, a hagyományos kürtőskalácsot és annak vásári változatát. A tradicionális termék kizárólag vajjal készülhet, míg a vásári kürtőskalács készítése során a vaj olajjal vagy margarinnal, a tojás tojásporral, a tej tejporral helyettesíthető. Ha a diós, mandulás, mogyorós vagy fahéjas mellett kakaós, kókuszos és csokival bevont kalács is van a kínálatban, minden bizonnyal vásári édességről van szó. Ez utóbbi ízesítések használata ugyanis csak a gyengébb minőségi kategóriában engedélyezett. A kürtőskalácsot csak frissen készíthetik az árusok, a sütéstől számított négy óra elteltével tilos a forgalmazása.

Forrás: MW Központi Szerkesztőség

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!