Belföld

2017.08.24. 16:40

Szabad-e a gyermeket a sofőr mellett, az anyósülésen szállítani?

KÖRKÉP Múlt heti cikkünkben taglaltuk: a KRESZ rögzíti, hogy a gyermekbiztonsági rendszereket a gépjárművekben kinek, mikor és hol kötelező használni. Viszont ezzel szorosan összefügg, hogy szülőként tisztában legyünk az ülések beszerelési követelményeivel is.

Kerkai Attila

Első és legfontosabb, hogy a kényelmi és érzelmi szempontokkal szemben mindig a biztonságot tartsuk szem előtt. Hiszen a gyermek nagyobb eséllyel kerülheti el a súlyosabb sérüléseket, ha biztonsági ülésben külön bekötve ül. Sokszor halljuk, hogy a kicsik nem vágynak a biztonsági ülésbe, ezért a szülők megengedik, hogy ne használják. Csakhogy ilyenkor az ő életükkel játszanak a szülők.

Éppen ezért íme néhány tény, amellyel a gyermek-ülést vásárlók nincsenek tisztában vagy amelyről éppenséggel nem rendelkeznek pontos információkkal:

1. Egy ötszemélyes kisautóban három gyermek elfér hátul, de három ülést már nem lehet bepréselni. Erre az esetre nem ad felmentést a jogszabály.

2. Az ülés kiválasztásakor az életkor csak irányadó, sokkal fontosabb, hogy a gyermek testmagassága és súlya igazodjon az üléshez.

3. Nem minden gyermek passzol a súlycsoportjának megfelelő ülésbe, és ugyancsak nem minden ülés passzol az autóba. Ezért mindig vigyük magunkkal csemeténket, ha biztonsági ülést veszünk. Ellenben a hosszú távú utak során azzal szembesülhetünk, hogy nem érzi kényelmesen magát csemeténk az ülésben.

4. Múlt heti cikkünk megjelenése után nem egy olvasónk érdeklődött, hogy szabad-e a gyermeket a vezetőülés melletti ülésen ( anyós-ülésen ) szállítani? Molnár László közlekedésbiztonsági szakembert kérdeztük a hatályban lévő jogszabályokról:

- A válasz igen, de csak egy bizonyos üléstípusnál. Amennyiben gyárilag légzsák van az autóban, inaktiválni kell azt, hogy a menet-iránnyal ellentétesen rögzítendő babahordozót használni lehessen. A légzsák kikapcsolása legtöbb esetben az indítókulccsal lehetséges, de néhány autónál csak szervizben tudják ezt megoldani. A pontos információknak nézzünk utána gépjárművünk kézikönyvében. Ebből azt is megtudhatjuk, hogy olyan üléssel látták-e el az autónkat, amelybe menetiránynak háttal is be lehet kötni a gyermekülést. Mindemellett a fejtámlában is találhatunk egy figyelmeztető matricát a légzsák kikapcsolására. A jobb első ülést a leghátsó pozícióba kell állítani! Figyeljünk arra is, hogy egyenes legyen a háttámla, és a gyermek feje ne kerüljön az övrögzítő vonala mögé!

Nem elég a biztonsági rendszer helyes használata, szabályszegésekkel se veszélyeztessük gyermekünk életét! fotó: shutterstock

Néhány gyártó tiltja a gyermekülés jobb első ülésre történő felszerelését még akkor is, ha a légzsák kikapcsolható.

Kétségbeesnünk azonban nem kell, hiszen minden biztonsági gyermekülésen található egy (narancssárga színű) etikett, amely az összes fontos információt tartalmazza. Ezen láthatjuk, hogy milyen autótípusokhoz használható az ülés. Az universal felirat azt mutatja, hogy az ülés minden autótípusnál alkalmazható. Továbbá lehetnek féluniverzálisak vagy meghatározott járműtípusba tervezett kategóriájúak. E-zenfelül feltüntetik még a testsúlyhatárokat is.

Az újfajta - R129 számú - előírásnak megfelelő ülések kizárólag a jármű Isofix rendszeréhez csatlakoztathatóak, csökkentve ezzel a helytelen bekötések arányát. Ezek vizsgálati eljárása is kibővült: kiterjed az oldal-irányú ütközések dinami-
kus vizsgálatára is. Itt szigorú a szabály, hogy 15 hónapos korig a menetirány szerinti beépítés nem engedélyezett, amire külön címke is figyelmezteti a felhasználót.

Minden terméken fel kell tüntetni a gyermekülés beszerelhetőségének irányát, így a leginkább célravezető arról tájékozódni.

A TÖMEG SZERINTI ÖT CSOPORT

0. csoport - 10 kg-nál kisebb tömegű gyermekek; csak menet-iránynak háttal szerelhető be

 

0+ csoport - 13 kg-nál kisebb tömegű gyermekek; csak menet-iránynak háttal szerelhető be

I. csoport - 9 és 18 kg közötti tömegű gyermekek,

 

II. csoport - 15 és 25 kg közötti tömegű gyermekek,

 

III. csoport - 22 és 36 kg közötti tömegű gyermekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!