Belföld

2009.10.26. 19:54

A klímaváltozás hatása a téma Miskolcon

A globális klímaváltozás hatásainak mérséklése kapcsán jelenleg az egyik legfontosabb kutatási téma világszerte a szén-dioxid földkéregbe történő visszasajtolása; e kiemelkedő jelentőségű területhez kapcsolódnak a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában megrendezett továbbképző előadások.

MTI

Az üvegházhatás és a globális klímaváltozás olyan folyamatok, amelyek a mindennapi életet befolyásolják. Az üvegházhatás egy részéért az emberi tényező a felelős, a fosszilis energiahordozók növekvő felhasználása, és az ezzel kapcsolatos megnövekedett szén-dioxid-kibocsátás révén - foglalta össze a témakört Földessy János professzor, a Miskolci Egyetem Ásványtani-Földtani Intézetének igazgatója. 

Hozzátette: a kedvezőtlen hatás csökkentésének egyik módja a szén-dioxid "elnyeletése" földtani tározókba. Ennek ma még a kutatási szakaszban lévő technológiája olyan, hatalmas forrásokat igénylő új globális irányzat, amely a világon számos kutatócsoportot foglalkoztat. A hazánkban is induló kutatások műszaki megalapozását nagymértékben elősegítheti a másutt folyó munka megismerése, a tapasztalatcsere - mutatott rá a szakember. Mint mondta, ehhez a kiemelkedő jelentőségű témához kapcsolódnak a miskolci továbbképző előadások, amelyek a terület aktuális problémáinak összefoglalása mellett hazánk határain túlra is kitekintést nyújtanak. Az előadássorozatot a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának Ásványtani-Földtani Intézete szervezte, amely ugyancsak jelentős kutatásokat tervez e témában. Az első előadáson az Ausztráliából érkezett John Kaldi professzort hallhatták az érdeklődők. A második előadásra november 9-én kerül sor, amikor Jorge Loredo nyújt képet a spanyolországi kutatások menetéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!