Belföld

2011.02.23. 14:51

Alkotmányozás: ellenzéki módosítások is beépülnek a koncepcióba

Jobbikos és LMP-s módosító javaslatokat is befogadott az alkotmánykoncepciót tartalmazó határozati javaslathoz annak előterjesztője, a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottsága.

MTI

A Magyarország alkotmányának szabályozási elveiről szóló indítványhoz benyújtott és az előterjesztő által támogatott módosító javaslatokat szerdán tették közzé az Országgyűlés honlapján. 

Az alkotmány-előkészítő eseti bizottság befogadta Lázár János Fidesz- és Harrach Péter KDNP-frakcióvezető közös módosító indítványát, amely kimondaná: nem a kormány, hanem a parlamenti képviselők alkotmányoznak, és ezt akár az előkészítő bizottság koncepciójától függetlenül is megtehetik. Így elhagynák azt a mondatot az eredeti szövegből, hogy az Országgyűlés Magyarország alkotmányának szabályozási elveit a határozat melléklete szerint elfogadja.

A módosító javaslat új fejezettel egészítené ki a házszabályt, külön eljárási rend kialakítását kezdeményezve az új alkotmány megalkotására. Rögzítené, hogy ha az új alkotmányról szóló törvényjavaslatot egy képviselőcsoporthoz tartozó képviselők több mint fele nyújtja be - amit március 15-ig kell megtenni -, az külön döntés nélkül az Országgyűlés tárgysorozatába kerül. Egy képviselő aláírásával egy indítványt támogathat. A külön frakciókhoz tartozó képviselők által közösen benyújtott új alkotmányról szóló törvényjavaslatra is ezek a szabályok vonatkoznának.

 A Lázár-Harrach-javaslat átírná a határozati javaslat címét is, és "Az új Alkotmány elfogadásának előkészítéséről" címet adná neki.

A támogatott sor szerint az előterjesztő egy LMP-s képviselők által jegyzett módosító indítvány egyes pontjait is befogadta. Ezek ugyanakkor - a bizottsági ajánlás szerint - megegyeznek a Lázár János és Harrach Péter jegyezte módosítás egyes részeivel, így a címváltoztatással, valamint annak a mondatnak az elhagyásával, amely szerint az Országgyűlés Magyarország alkotmányának szabályozási elveit a Salamon László (KDNP) vezetésével működött bizottság koncepciója szerint fogadja el.
    Az alkotmány-előkészítő eseti bizottság emellett befogadta mindkét benyújtott kapcsolódó módosító javaslatot. Az egyiket a fideszes Turi-Kovács Béla jegyzi, aki alkotmányos védelmet biztosítana a termőföldnek és a vizeknek, mint a nemzeti vagyon részeinek. A másikat a jobbikos Dúró Dóra terjesztette be, aki elhagyná azt a passzust, amely szerint az alaptörvény akkor lenne módosítható, ha a javaslatról két egymást követő Országgyűlés változatlan formában, mindkét szavazásnál külön-külön a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatával dönt. Ehelyett az országgyűlési képviselők kétharmadának támogató szavazatához javasolja kötni az alkotmány módosítását.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!