Belföld

2005.02.08. 13:07

Diploma munka és család mellett

Zalaegerszeg (se) - Leülünk a számítógép elé, és rákattintunk a házi feladatra, legalábbis, ha az interneten végezzük a fõiskolát... A felnõttképzés egyik módja a távoktatás, amely a Budapesti Gazdasági Fõiskola Pénzügyi és Számviteli Fõiskola Kar, Zalaegerszegi Intézetében 2001-ben váltotta fel a levelezõ képzést.\r\n

Mórocz Zsolt

rnrn

A napjainkban egyre népszerûbb távoktatás tapasztalatairól kérdeztük dr. Tóth Józsefet, a pénzügyi és számviteli fõiskola igazgatóját.

rn

- Amikor átálltunk a távoktatásra, elkészítettük az ehhez a rendszerhez igazodó tananya-gokat, a lényeg kiemelésével, ellenõrzõ kérdésekkel és tesztekkel felszerelve, vagyis az otthoni tanulást biztosító segédletekkel. Természetesen az elsõ tananyagnak voltak apróbb hibái, amelyeket menet közben korrigáltunk utalt az új oktatási rendszerre történõ felkészülésre az igazgató. Ugyanolyan feltételekkel lehet a távoktatásra is bekerülni, mint a fõiskola nappali képzésére. A jelentkezõk felvételiznek (a pontszám valamivel kedvezõbb, de a minimumot el kell érni), a felvett hallgatók a vizsgaidõszakokban a fõiskolán tesznek eleget az írásbeli és szóbeli számonkéré-seknek. A sikeres államvizsga után kézhez kapott diploma (tavaly vettek át elõször) egyenértékû a nappali tagozatosokéval. A különbség részint abban mutatkozik, hogy ez a képzés teljes egészében önköltséges, másrészt pedig a tanítás, tanulás az interneten keresztül történik.

rn

Tóth József elmondta, a hallgató egyéni igénye s idõbeosztása szabja meg, mikor, milyen rendszerességgel veszi fel a konzultációs tanárral a személyes kapcsolatot. Vannak, akik gyakrabban érzik ennek szükségességét, mások viszont inkább az internet segítségével kommunikálnak.

rn

2002 óta a távoktatásban részt vevõ hallgatók vizsgáztatása is kreditrendszerben történik. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, nem nagyobb a lemorzsolódás itt sem, mint a nappali tagozaton. Aki ezt felvállalja, elhatározta, hogy fõiskolai végzettséget szerez, és komolyan veszi a képzést. Vannak hallgatóink Gyõrbõl, Szombathelyrõl, Veszprémbõl, Pécsrõl, jószerivel az egész Dunántúlról. Jelenleg 117-en tanulnak fõiskolánkon távoktatási formában, s közülük 95 a nõk száma. 108-an tanulnak közgazdász szakon, és mindössze kilencen a vállalkozásszervezõin. Életkorukat tekintve, elsõdlegesen a 3040 éves korosztály él ezzel a tanulási móddal. Hallgatóink között sokféle foglalkozású van, olyan, aki három mûszak és család mellett így szakít idõt a diploma megszerzésére, de akad szállodai recepciós és bolti eladó egyaránt. Ma már nehezen engedik el a munkáltatók a dolgozókat, ám találkozunk azért olyannal is, aki támogatja beosztottját a fõiskolai végzettség megszerzésében vázolta a hallgatók összetételét Tóth József.

rn

Számos elõnye van tehát a távoktatásnak, miközben természetesen a hátrányos oldalát sem lehet említés nélkül hagyni. Nem kis gondot jelent a 120-130 ezer forintos költség befizetése még a keresõk számára sem, továbbá az is óvatosságra inthet sokakat, hogy köztudottan nehéz a számviteli fõiskola követelményeivel megbirkózni. Az igazgató a szaktanárral való személyes kontaktus jelentõségét azért is hangsúlyozza, mivel a tananyag évenkénti teljes körû megújítására nem lehet vállalkozni, miközben elengedhetetlen a pénzügyi, számviteli területen a változások folyamatos figyelemmel kísérése. A távoktatás nagy jövõ elé néz. Annak ellenére, hogy költséges, mun-ka és család mellett jó lehetõség a diplomaszerzésre, s ezáltal munkavállalóként új élethely-zet megteremtésére hangsúlyozta Tóth József igazgató.

rn

Az egerszegi számviteli fõiskolán négy éve indult a távoktatás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!