Belföld

2009.10.24. 19:21

Gyújtogatás okozta a tüzet a jászberényi templomban?

Szinte biztos, hogy emberi közreműködéssel lobbantak fel a lángok pénteken röviddel éjfél előtt Jászberényben, a Ferences templomban.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az épület belsejében padok lángoltak, és a tüzet kísérő füst a templom melletti idősek otthonára is átterjedt - közölte a Szolnok megyei katasztrófavédelmi igazgatóság központi ügyeletese szombaton.

Szabó János hadnagy tájékoztatása szerint a templomban olyan sűrű füst gomolygott, hogy a tűzoltók alig láttak felderítés és oltás közben. Ezért a helyi tűzoltók mellett nagykátai és hatvani egységeket is riasztottak a harmadik, kiemelt fokozatú káresethez.

A gyors beavatkozás ellenére több fapad teljesen porig égett. Ráadásul a füst átterjedt a szomszédos Szent Klára Idősek Otthonára, ahonnan emiatt a tűzoltók a nővérek segítségével az idős lakókat az épület másik szárnyába menekítették át. A gondozottak a tűzoltás és alapos szellőztetés után visszatérhettek a szobáikba.

A vizsgálatok során megállapították, hogy szinte biztos, hogy emberi közreműködéssel lobbantak fel a lángok.

A templomban keletkezett kár milliós nagyságrendű - hangzott el a város polgármesterének, rendőrkapitányának és tűzoltóparancsnokának közös sajtótájékoztatóján szombaton este.

Fózer Tibor tűzoltóparancsnok elmondta: a tűzvizsgálói jelentést még várják, ám a szakértői vélemények szerint kizárható, hogy bármiféle műszaki meghibásodás előzte volna meg a tüzet.

A rendőrség rongálás bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást az egyelőre ismeretlen elkövető ellen - közölte Halmai Ferenc rendőrkapitány.  Hozzátette, hogy ha sikerül elfogni a tettest és a szándékosság bizonyítást nyer, úgy az illetőre akár tíz év börtön is várhat.

A rendőrkapitány szerint véletlen baleset is történhetett. Ezt látszik igazolni, hogy a templom a tűzoltók kiérkezésekor zárva volt, a templomban égésgyorsítót nem találtak, a parázs pedig akár öt órával korábban, az utolsó szertartást követően is keletkezhetett.

Gedei József polgármester szerint a tűz okairól számos találgatás kapott szárnyra. A városvezető pontos és naprakész tájékoztatást, a hívek és a lakosság biztonságérzetének helyreállítására pedig fokozott járőri jelenlétet ígért. Hozzátette: a város anyagi segítséget nyújt a település leghíresebb, legrégebbi és legértékesebb műemlék épületében keletkezett károk helyreállításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!