Belföld

2010.02.23. 13:05

Időzített bomba a Rábán

A maga nemében páratlan vállalkozásra készül a körmendi Rába parti Fórum Egyesület (RPF). Az évtizedek során kialakult, masszív szemétfalat kívánja eltávolítani a Rábáról.

Kozma Gábor

A csörötneki faluvégen, Rátót irányába érdekes kunkort vesz a Rába. A természetes folyást mintegy megtöri az elülső partfal, amelyet már benőtt a bodza, az akác, meg számos gyomnövény. Igaz, most tél van hófoltokkal, de jól látni a kis irtások nyomát. És az elmaradhatatlan zacskófoszlányokat, üres palackokat, rongykupacokat.  

- Tüzelőnek viszik a bozótost, ez errefelé nem ritka - mondja Köbli József, a körmendi Rába parti Fórum Egyesület vezetője. Aki hivatalból is jól ismeri a tájat, hiszen gyakorlott kenuzó, nyaranta errefelé szokott csorogni.

Kocsis Zsolt polgármester is látja az irtásokat, s csak annyit tesz hozzá, hogy a napokban még tisztább lesz a terület: közmunkások szabadítják meg a partfalat a mini-dzsungeltől. Partfalat? Nos, ez a fő kérdés a folyónak ezen a száz-kétszáz méteres szakaszán, mondja Köbli úr. 
 
- A probléma évtizedes és rendhagyó. Felelőtlen egyének hosszú évekig szeméttárolónak nézték itt a Rábát. Óriási mennyiségű háztartási hulladék halmozódott fel és lassan szűkíteni kezdte a  medret. Az árvízmentes években a szemét leülepedett, összetömörödött és sajátos partfalat hozott létre. Amin állunk, az is szeméthalom - mutat az országút melletti sávra. Aztán meg a mederre, amelyben békésen hömpölyög a víz. A csörötneki szeméttelep oly annyira beépült a folyó közegébe, hogy felmerül a kérdés: miért nem hagyható békén?
 
- Azért, mert időzített bomba. Én úgy mondom, daganat a Rába testén - folytatja az RPF vezetője. - Arról van szó, hogy minden egyes áradás megbontja a szemétfalat és viszi lefelé. Amikor azt mondjuk, hogy Körmendnél, vagy lejjebb mekkora a szemetelés, egyáltalán nem biztos, hogy abban a térségben követték el. A legtöbbször innét hordja el a víz a gyalázatot - füstölög a vezető. 

Aki elárulja: mintegy 800 köbméternyi masszáról beszélünk. Ennek eltávolítása nem kis munka, és főleg nem laza tavaszi akciós feladat. Vagyis pályázni kell, sok-sok pénzért. Köbli József úgy látja, hogy a szakmai szervezetek -vizügyesek,  útépítők, sportegyesületek - valamint a helyi lakosság összefogásával rekultiválható a terület.

Ezt támogatja  a polgármester is. Mint mondja, bár most is szemetelenek, de ennek mértéke nagyságrenddel  kisebb a korábbinál. Biztos, ami biztos, az önkormányzat védősávot  ültetett a közút és a folyam közé. 

- Támogatni tudjuk a tervet, s reméljük, a környezeti kultúrára való nevelés sem marad ki belőle. Mi szemetes zsákokkal is segítünk. 

Az RPF szerint 2011-ben kezdenék el a partfalbontást, majd a szeméttelenítést. Az újonnan kialakított rézsűbe olyan védelmi elmeket tennének, amely elriasztaná a szemetelőket.

Átfogó Rába-stratégiára lenne szükség

A szemetelés nem azonos a szennyezéssel, biznyos szempontból kezelhetetlenebb. Nem véletlen, hogy újabban  átfogó Rába-stratégiát szorgalmaznak a szakemberek. Ez már csak azért is jó lenne, mert kapcsolhatnák a Duna-projekthez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!