Belföld

2011.11.22. 18:41

Morfintúladagolás? Gyanús halálesetek az Uzsoki utcai kórházban

Az Uzsoki utcai kórházban állítólag morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében a rendőrségi tájékoztatás szerint emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettessel szemben folyik nyomozás. A gyanú szerint az osztály dolgozói közül többen a daganatos betegeknek túladagolták a fájdalomcsillapítót.

MTI

Az orvosi szaklap szerkesztősége hivatalos bejelentést tett az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökénél

A Lege Artis Medicinae (LAM) szerkesztősége tudatában volt a morfintúladagolásról szóló cikkben írtak súlyának és esetleges következményeinek, ezért az írás megjelentetése előtt hónapokon át elemezték a kéziratot, de ezzel együtt - annak alapján - a szerkesztőség időközben hivatalos bejelentést tett az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökénél is.
Így reagált az MTI-nek kedd este annak a folyóiratnak a szerkesztősége, amelynek cikke nyomán a Magyar Hírlap keddi száma az Uzsoki utcai kórházban történt gyanús halálesetek ügyében elrendelt nyomozásról írt.
A LAM a közleményében kifejtette: Márkus Attila Szándékos morfintúladagolás Magyarországon című írása 2010. július 1-jén érkezett a Kovács József bioetikus által vezetett Etikai dilemmák rovatba, egy feldolgozandó esetként. Ez a rovat mindig egy eset ismertetésével kezdődik, amely egy, a hazai egészségügyben dolgozó orvos, nővér, vagy más egészségügyi dolgozó által átélt etikai dilemmát mutat be. A rovat célja: "a hazai egészségügy viszonyai között előforduló etikai dilemmák számbavétele, és segítségnyújtás azok átgondolásában, elemzésében, a hasonló dilemmákkal küszködő kollégáknak abban, hogy sokféle szemponttal szembesüljenek" - fogalmaztak.
A konkrét (ez év áprilisában megjelent) cikkel kapcsolatban azt írták: a szerkesztőség általános munkamenete, hogy a cikk szerkesztői megítélése után névtelenül, adott esetben több független szakértővel is lektoráltatja az írásokat, majd a lektor, vagy lektorok és a szerkesztőség véleménye alapján dől el az írás sorsa, majd esetleg sor kerül a megkövetelt tartalmi es szerkezeti változtatásokra. Így történt ez az említett írással is - tették hozzá.
Ezzel együtt a LAM szerkesztősége hónapokon át elemezte az említett kéziratban foglaltakat. Számos szerkesztőségi ülést szenteltek a téma részletes megvitatásának. Majd minden körülmény gondos mérlegelésével végül a szerkesztők úgy döntöttek: "nem tehetnek mást, mint hogy megjelentetik a kéziratot". Ugyanis, mint írták, "a szóban forgó írás egybevág" az 1990-ben alapított folyóirat küldetésével, amely: a magyar orvoslás tudományos művészi színvonalának emelése, a nemzet egészségi állapotának jobbítása.
A szerkesztőség megjegyezte: "tekintettel az eset rendkívüli horderejére és a közlés úttörő voltára" a szerkesztőség a megszokott gyakorlatánál is szélesebb körben vont be a saját területükön vezető szakembereket a cikk kommentálására, klinikust, bioetikust és szakjogászokat is.
Mint kiemelték: a beérkezett kéziratnál a rovatszerkesztő és a szerkesztőség is többszörösen felhívta a szerző figyelmét a cikkben leírt súlyos állításokra, de a szerző vállalta az abban leírtak hitelességéért a felelősséget. A LAM hozzátette: a szerkesztőség feladata a szakmai hitelesség és minőség megállapítása, nem pedig a történeti hűség igazolása, vagy a jogi mérlegelés.

A Magyar Hírlap keddi számában írt arról, hogy információik szerint morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban. A lap információja szerint végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak.
A lapnak egy neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, szakmai berkekben fél éve beszélik, hogy vannak fővárosi kórházak, amelyekben rendszeresen alkalmazzák a fenti gyakorlatot, amelyről egy - orvoskörökben nagy felzúdulást keltő - cikk is megjelent egy szaklapban.
A rendőrség a honlapján kedden szűkszavú közleményében azt írta: emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folyik a nyomozás, még senkit nem gyanúsítottak meg.
Az MTI Hírcentrum úgy tudja: az eddigi vizsgálatok szerint csaknem hetven végstádiumban lévő rákos beteg esetében merült fel a gyanú, hogy a beteg halálát morfintúladagolás okozta a kórházban.
Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: amíg a hatósági nyomozás tart, az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét. Hozzátette: ha bebizonyosodik a cikkben felvázolt szabálytalan gyógyszerhasználat, esetleg az eutanázia, az egyértelműen etikai vétségnek minősül, és az ügynek büntetőjogi következményei is lehetnek. Hozzátette: az orvosi kamara jelenleg érvényes, valamint a jövő januártól hatályos etikai kódexe szerint a szabálytalan gyógyszerhasználat mint szakmai szabályszegés etikai vétségnek minősül, az eutanázia pedig tiltott.
Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ha az Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos gyanús halálesetekről szóló cikk feltételezései igazak, a kórházban az eutanázia aktív formáját követték el, ami minden magyarországi jogszabállyal ellentétes.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága az MTI megkeresésére azt írta: az Uzsoki kórház ügyében rendőrségi vizsgálat folyik, és lezárultáig az ügyben az egészségügyért felelős államtitkárság nem kíván nyilatkozni.
Az Uzsoki utcai kórház kedd estig nem reagált az ügyben.


Mostanáig csaknem hetven esetben merült fel, hogy a beteg halálát morfintúladagolás okozta

Az eddigi vizsgálatok szerint csaknem hetven végstádiumban lévő rákos beteg esetében merült fel a gyanú, hogy a beteg halálát morfintúladagolás okozta az Uzsoki utcai kórházban - tudta meg az MTI Hírcentrum.

A m1 kedd esti Híradójában elmondták: a gyanú szerint az osztály dolgozói közül többen a daganatos betegeknek túladagolták a fájdalomcsillapítót. Szombaton a Budapest Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói házkutatást tartottak az intézményben és orvosi dokumentációkat foglaltak le. A rendőrök a kórház fül-orr-gégészeti osztályán 2005-ben és 2006-ban daganatos betegségekkel összefüggésben bekövetkezett halálesetek körülményeit vizsgálják.  
 Az MTI Hírcentrum információi szerint a rendőrségen kedden is kihallgattak több olyan orvost és ápolónőt, akik 2005-ben és 2006-ban a kórház fül-orr-gégészeti osztályán dolgoztak. A Híradó értesülései szerint az ügynek rövidesen lesznek gyanúsítottjai. 
  
Halálesetek az Uzsoki utcai kórházban - Emberölés gyanúja miatt nyomoznak

Az Uzsoki utcai kórházban állítólag morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében a rendőrségi tájékoztatás szerint emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettessel szemben folyik nyomozás. Az intézmény még nem szólalt meg az ügyben. A vizsgálat lezárásáig az egészségügyi államtitkárság és a szakma sem nyilatkozik a konkrét esetről, mondván: addig fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét.

A Magyar Hírlap keddi számában írt arról, hogy információik szerint morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban; a fül-orr-gégészeti osztályán szombaton házkutatást tartottak. A lap információja szerint a rendőrség a kórházi osztály 2005 és 2007 között folytatott gyakorlatát vizsgálja; végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak. A cikk szerint a rendőrök a hétvégi házkutatáson orvosi dokumentációkat foglaltak le, és nővéreket hallgattak ki.
A lapnak egy neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, szakmai berkekben fél éve beszélik, hogy vannak fővárosi kórházak, amelyekben rendszeresen alkalmazzák a fenti gyakorlatot, amelyről egy - orvoskörökben nagy felzúdulást keltő - cikk is megjelent egy szaklapban.
Az Aszklepion című orvosi szaklapban hónapokkal ezelőtt megjelent írásában Márkus Attila egy meg nem nevezett magyarországi kórházi osztályon folytatott gyakorlatról számolt be, amelynek lényege, hogy a gyógyulásra esélytelen daganatos betegek esetében túladagolják a morfint. A cikkben ismertetett eljárás lényege, hogy olyan daganatos betegeknél, akiknek a gyógyulására nincs esély, és várhatóan két-három héten belül bekövetkezik a vég, a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfinadag négy-ötszörösével érik el, hogy néhány órán belül kómába essenek, és néhány napon belül meghaljanak.
 
A www.elitmed.hu oldalon elérhető cikkben Márkus Attila beszámol arról, hogy egy daganatos betegeket kezelő osztályon dolgozott, és ott a viziten elhangzott: "kezdjük el" vagy "adjunk MO-t".
Márkus Attila szerint előfordult, hogy hibáztak az orvosok, és túl korán, a beteg túl jó általános állapota mellett rendelték el a morfin túladagolását. Olyan is előfordult, hogy a folyamat közben a beteg kikerült a kómából, próbált értelmesen kommunikálni, és erre a gyógyszeradagot elrendelő orvost leszidta a felettese, hogyan hagyhatta a beteget felébredni. "A morfinadás elkezdése után műhibaként kezelték, ha öntudatra ébredt a beteg."

Márkus Attila kitért arra is: az ott dolgozó orvosok és nővérek, akik gyakran cserélődtek az osztályon, "mintegy természetesnek vették, hogy morfintúladagolással rövidítik meg a betegek életét".
A rendőrség a honlapján kedden szűkszavú közleményében azt írta: emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folyik a nyomozás, még senkit nem gyanúsítottak meg.

Zacher Gábor toxikológus az MTI-nek azt mondta: a végstádiumban lévő daganatos betegeknél a morfiumot nagyon erős fájdalomcsillapítóként használják, amelynek lehet légzést gátló hatása. Hangsúlyozta, nagyon nehéz meghatározni, hogy ezeknél a pácienseknél mekkora az a mennyiség, amely terápiás adagnak számít, és nincs mellékhatása.
A toxikológus - miután a konkrét esetben a rendőrségi nyomozás még folyik - nem tartja etikusnak, hogy állást foglaljon. Megjegyezte: az említett eset mindenesetre felveti azt a kérdést, hogy ma mennyire működik a passzív eutanázia.    

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: köztestületüknek nincs joga bármilyen módon vizsgálni az Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos gyanús halálesetek ügyét. Hozzátette: amíg a hatósági nyomozás tart, az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét.
Kijelentette: sem a konkrét ügyről, sem a lap által hivatkozott korábbi cikkről nem hallott. Személyes véleménye szerint viszont a Magyar Hírlap cikke tele van olyan állításokkal, amelyek életszerűtlenek, főleg a gyógyszeradagok fogyásának vonatkozásában. A kamara elnöke úgy véli, "ha az valóban így történt volna, az nem maradhatott volna titokban".
Éger István azt mondta: ha bebizonyosodik a cikkben felvázolt szabálytalan gyógyszerhasználat, esetleg az eutanázia, az egyértelműen etikai vétségnek minősül, és az ügynek büntetőjogi következményei is lehetnek.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ha az Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos gyanús halálesetekről szóló cikk feltételezései igazak, a kórházban az eutanázia aktív formáját követték el, ami minden magyarországi jogszabállyal ellentétes. 
Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke kedden felhívta a figyelmet: a Magyar Hírlap cikke "nagyon súlyos állításokat" tartalmaz, amelyek jelenleg még csak feltételezések. Amíg ezeket nem támasztják alá bizonyítékokkal, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet - tette hozzá.
A kórházszövetség elnöke elmondta: a magyar jogrend az eutanáziának sem a passzív, sem az aktív formáját nem fogadja el. A jogszabályok egyértelműek, betartásuk nem egyéni elbírálás kérdése. "Ilyet jelen pillanatban a magyarországi jogszabályok szerint nem lehet csinálni" - emelte ki Rácz Jenő.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága az MTI megkeresésére azt írta: az Uzsoki kórház ügyében rendőrségi vizsgálat folyik, és lezárultáig az ügyben az egészségügyért felelős államtitkárság nem kíván nyilatkozni.
Az MTI az Uzsoki utcai kórházat, valamint az említett orvosi szaklap főszerkesztőjét is kereste az ügyben, de kedd estig egyikük sem reagált. 

    

Toxikológus: a morfium nagyon erős fájdalomcsillapító

A végstádiumban lévő daganatos betegeknél a morfiumot nagyon erős fájdalomcsillapítóként használják, amelynek lehet légzést gátló hatása - mondta Zacher Gábor toxikológus az MTI-nek, hangsúlyozva, nagyon nehéz meghatározni, hogy ezeknél a pácienseknél mekkora az a mennyiség, amely terápiás adagnak számít, és nincs mellékhatása.

A toxikológus szerint a Magyar Hírlapban kedden megjelent cikk állításaival összefüggésben tart a rendőrségi nyomozás, ezért - mint mondta - nem tartja etikusnak, hogy állást foglaljon.

A Magyar Hírlap információi szerint morfintúladagolásban elhunyt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban, amelynek fül-orr-gégészeti osztályán szombaton házkutatást tartottak.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden azt közölte: nyomoznak az Uzsoki kórházban történt gyanús halálesetek miatt.
   
Zacher Gábor annyit mindenesetre megjegyzett: a műtétre váró, egészséges emberekkel ellentétben egy rossz, leromlott állapotú, nagy fájdalmakkal küzdő betegnél rendkívül nehéz megválasztani, mekkora legyen az a morfiumadag, amely képes csillapítani a fájdalmat, ugyanakkor nincsen káros mellékhatása.
A szakember szerint az említett eset mindenesetre felveti azt a kérdést, hogy ma mennyire működik a passzív eutanázia.



OLDALTÖRÉS: Gyanús halálesetek egy pesti kórházban - Az első információk








Gyanús halálesetek egy pesti kórházban - Az első információk

Nyomoz a rendőrség az Uzsoki utcai kórházban történt gyanús halálesetek miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden. A Magyar Hírlap információi szerint morfintúladagolásban elhunyt betegek ügyében vizsgálódnak, a kórház fül-orr-gégészeti osztályán szombaton házkutatást is tartottak.

A rendőrségi honlapon (police.hu) közzétett szűkszavú közlemény szerint emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folyik a nyomozás, még senkit nem gyanúsítottak meg - tették hozzá.    








Gyanús halálesetek egy pesti kórházban - Az első információk

Nyomoz a rendőrség az Uzsoki utcai kórházban történt gyanús halálesetek miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden. A Magyar Hírlap információi szerint morfintúladagolásban elhunyt betegek ügyében vizsgálódnak, a kórház fül-orr-gégészeti osztályán szombaton házkutatást is tartottak.

A rendőrségi honlapon (police.hu) közzétett szűkszavú közlemény szerint emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folyik a nyomozás, még senkit nem gyanúsítottak meg - tették hozzá.    








Gyanús halálesetek egy pesti kórházban - Az első információk

Nyomoz a rendőrség az Uzsoki utcai kórházban történt gyanús halálesetek miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden. A Magyar Hírlap információi szerint morfintúladagolásban elhunyt betegek ügyében vizsgálódnak, a kórház fül-orr-gégészeti osztályán szombaton házkutatást is tartottak.

A rendőrségi honlapon (police.hu) közzétett szűkszavú közlemény szerint emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folyik a nyomozás, még senkit nem gyanúsítottak meg - tették hozzá.    

A nyomozás érdekeire való tekintettel az ügy további részleteiről a BRFK jelenleg nem kíván bővebb tájékoztatást adni - olvasható a közleményben.

A Magyar Hírlap információi szerint morfintúladagolásban elhunyt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban, amelynek fül-orr-gégészeti osztályán szombaton házkutatást tartottak.

A lap szerint a rendőrség a kórházi osztály 2005-2007 között folytatott gyakorlatát vizsgálja, amikor végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak. A Magyar Hírlap szerint a rendőrök a hétvégi házkutatás alkalmával orvosi dokumentációkat foglaltak le, és nővéreket hallgattak ki.

Golub Iván, a kórház főigazgatója a lap információit nem kommentálta, a rendőrségi házkutatás tényét pedig sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a nyomozás egy, korábban a kórházban dolgozó munkatárs feljelentése alapján indult.

A lapnak egy neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, szakmai berkekben fél éve beszélik, hogy vannak fővárosi kórházak, amelyekben rendszeresen alkalmazzák a fenti gyakorlatot, és erről orvoskörökben nagy felzúdulást keltő cikk is megjelent egy szaklapban, Szándékos morfintúladagolás Magyarországon címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!