Belföld

2011.10.15. 13:50

Sokak szerint megalázó a Munka törvénykönyvének tervezete

A Munka törvénykönyvének (Mt.) tervezetéről, az erről alkotott véleményekről tartott sajtótájékoztatót szombaton délelőtt a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke, Papp Zoltán a vasútállomáson.

Bajdó Bettina


Nemrég öt szakszervezet - köztük a VSZ - megbízásából készített felmérést a Szonda Ipsos. Ebből kiderült, hogy az emberek 64 százaléka szerint a munkaadóknak kedvez a Mt.-nek a módosítása, és a lakosság 88 százaléka elvárja, hogy a kormány a változtatások előtt egyeztessen minden szakszervezettel. Papp Zoltán elmondta, hogy a válaszolók fele tart szükségesnek egy népszavazást a törvénykönyv tervezetének elfogadásáról, s ha lenne népszavazás, akkor a válaszadók több mint 80 százaléka venne részt rajta.
Papp Zoltán elmondta még, a  „Munkavállalók asztala" elnevezésű kezdeményezés során a munkavállalók szeptemberben az ország 25 nagyobb vasútállomása, köztük a szombathelyi előtt kihelyezett füzetekbe írhatták le véleményüket a készülő Munka törvénykönyvéről. A szombathelyi füzetbe több mint 200 bejegyzés került, a hozzászólások között olvasható például, hogy az emberek többsége szerint, ha az új törvénykönyv életbe lép, sokkal kevesebb pénzért kell több munkát végezniük, illetve hátrányos helyzetbe kerülhetnek a nők. A sorokból sok helyütt a megalázottság és a bizonytalanság olvasható ki. Papp Zoltán hozzáfűzte, az országban összegyűlt véleményeket összegyűjtötték, s ezt jövő héten átadják a képviselőknek is. Az elnök szerint nagy előrelépés a Munka törvénykönyvének második verziója, mely az elsőhöz képest 100 módosítást tartalmaz, ez is bizonyítja azt is, hogy igazuk volt, amikor felemelték a szavukat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!