Belföld

2010.05.04. 18:26

Szalai Annamária: a közmédiumok elvesztették közönségüket

Szalai Annamária szerint nem az a fő probléma a közmédiumokkal, hogy önállóan működnek-e vagy sem, hanem az, hogy ellenőrizetlenül kerülnek közpénzek a rendszerbe, és az adófizető nem kap kellően értékes tartalmat.

MTI

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Fidesz által delegált tagja kedden, az ATV Egyenes beszéd című műsorában annak a véleményének adott hangot, hogy a közmédiumok elvesztették közönségüket, egyre rosszabb gazdasági körülmények között működnek, finanszírozásuk nem felel meg sem az uniós normáknak, sem a hatályos magyar törvényeknek. 
 
Közlése szerint a közmédiumok menedzsmentjein kívül körülbelül 125 ember van, aki ellenőrzi és felügyeli a köztelevíziókat, a rádiót és az MTI-t. "Úgy gondolom, hogy ez luxus" - tette hozzá.
 
Szalai Annamária szerint olyan új struktúrát kell kialakítani, amelyben az adófizetők betekintést tudnak nyerni a pénzfelhasználásba. Arra a kérdésre, hogy az összevonás pártján áll-e, az ORTT Fidesz által delegált tagja úgy válaszolt: azt szeretné, ha a közmédiumok világos és átlátható módon működnének. 

Az ORTT és a Nemzeti Hírközlési Hatóság összevonásáról azt mondta: az európai trendek az összevonás felé mutatnak, mivel a terjesztés és tartalom egyre kevésbé választható el egymástól, de mindkét megoldásra vannak jó példák. 

Szalai Annamária korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott: a tartalmi és technológiai, terjesztési szabályozást elősegítő integráció terén az ötpárti tárgyalásokon eddig mindig is egyetértés volt. Az elmúlt 15 évben megszületett elképzelések, médiatörvény-tervezetek mindegyikében szó is volt erről - fűzte hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!