Belföld

2006.02.03. 14:54

Vagyonügyek terítéken

Budapest (mti) – Vagyonnyilatkozati eljárás megindítását rendelte el Orbán Viktorral szemben csütörtökön Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság MSZP-s elnöke.

Mórocz Zsolt

    Géczi állítja, az Orbán Viktor és házastársa vagyonával kapcsolatos nyilatkozatokból és közlésekbôl megállapítható, hogy Orbán vagyona a budai villa jelzett növekedése alapján jelentõsen gyarapodott.
    A Fidesz szerint „politikai megrendelésrõl” van szó. Répássy Róbert képviselõ közölte: a döntéssel Géczi József Alajos „többszörösen megsértette a képviselõk jogállásáról szóló törvényt”. Mint mondta, a vagyonnyilatkozati eljárás a törvény szerint ugyanis annak megállapítására irányulhat, hogy valósak- e a nyilatkozatban foglalt adatok. Ugyanakkor sem a beadványtevõ, sem a mentelmi bizottság elnöke nem vonta kétségbe Orbán Viktor vagyonnyilatkozatának valóságtartalmát. Hozzátette: az eljárásban így nem vizsgálható az építési engedély kérdése sem. Répássy Róbert kérdésre válaszolva kifejtette: amennyiben a bizottság elnöke a Gyurcsány Ferenccel szemben kezdeményezett ügyben is elindítja a vagyonnyilatkozati eljárást, annak csak az lesz a magyarázata, hogy „fügefalevélként” szolgáljon az Orbán Viktor elleni lejárató kampánnyal szemben. Répássy szerint „árulkodó”, hogy vagyonnyilatkozati eljárást országgyûlési képviselôvel szemben még sosem indított Géczi József Alajos, csupán most elõször tartotta fontosnak.
    Nyilatkozattételre kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a vele szembeni vagyonnyilatkozati kezdeményezéssel kapcsolatban Géczi József Alajos. A miniszterelnökkel szemben Varga Domokos György, a gondola.hu internetes portál fõmunkatársa kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást. Szerinte ugyanis Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatában „nem került feltüntetésre a Budapest, II. Szemlôhegy u. 42. szám alatti ingatlanra vonatkozóan fennálló, lízingszerzõdésbõl fakadó jogosultság”.
    Géczi József Alajos szerdán az mti-nek elmondta: a kormányfõnek a kézhezvételtõl számított öt napon belül kell nyilatkoznia arról, hogy megalapozottnak tartja-e az ellene benyújtott beadványt, illetve akar-e javítani vagyonnyilatkozatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!