Belföld

2009.06.19. 12:51

Vasban még mindig parlagon hevernek egykori határőr ingatlanok

Körkép - "Van egy visszatérő rémálmom. Hosszú, fehér szakállam van már, de még mindig ezekkel az ingatlanokkal foglalkozom", meséli a határőr ingatlanokért felelős alezredes. Vasban 117 egykori határőrségi ingatlant tartanak nyilván, az 1992-ig használt őrsök közül öt még mindig üresen, gazdátlanul áll.

Némethy Mária

117 volt határőrségi ingatlant tartanak nyilván Szombathelyen, az Országos Rendőr-főkapitányság Nyugat-dunántúli Gazdasági Ellátó Igazgatóságán. Közéjük tartozik rét, patakpart, még patak is. Ezek voltak a fehér foltok a szocializmus térképein. A szigorúan titkos katonai objektumok. 

Mi történt az egykori őrsökkel? És mi lesz a még meglévőkkel? Mi lett a határőrök által valaha használt épületekkel, az egykori határőr őrsökkel? 

Öt közülük még nem kelt el Vas megyében. Ez a Kőszegi-hegységben található Hörmann és Hétforrás, a Nardán, Rábafüzesen és Szentgotthárdon (a kethelyi városrészen) állt határőr őrs. Valamennyit 1992-ig használták, lakták a határőrök. Azóta üresek. Ebek harmincadjára kerültek, lakatlanul, gazdátlanul állnak.  Mi lesz a sorsuk? Tulajdonosi értelemben nagy valószínűséggel átadják valamennyit az Őrségi Nemzeti Parknak, vagy  ha igénylik azokat  az önkormányzatoknak. Falaik közé befészkelte magát az enyészet. Lebontásra vannak ítélve. 

-  Az egykori vasi határőr őrsöknek megvan a maguk privatizációs története. A legjobban ezeket Andor Imre alezeredes ismeri. Ő már 1993 óta foglalkozik velük. 

-  Szentgotthárdon az egykori kethelyi laktanyát 2007-ben próbáltuk értékesíteni. Háromszor volt nyílt árverés, de nem jártunk sikerrel. Fénykorában két határvadász század működött benne, a beépített terület 4 ezer 288 négyzetméter. 94 millió forint volt a kikiáltási ár. Az utolsó árverésen, a decemberin jelentkezett egy vevő. A vételár tíz százalékát, azaz 9,4 millió forintot kellett volna letennie. Volt pénze, de nem jutott hozzá a banki zárások miatt. Közben 2008. január 1-től a kincstár helyett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vette át ezeknek az ingatlanoknak a kezelését, ezért mindent elölről kellett volna kezdeni egy új eljárással. 



De nem történt semmi. 

- A rábafüzesi ingatlan az államhatáron áll. Ennek értékesítése azért maradt el, mert az egykori őrsöt és a hozzá tartozó ikerlakást közüzemileg szét kellett választani. 2005-ben igényeltek pénzt a szétválasztáshoz, ami 2007-ben megtörténhetett. A szükséges telekmegosztás viszont azért nem valósulhatott meg, mert a szomszéd  - birtokháborítás címén - beperelte az igazgatóságot. Azóta áll minden.

Andor Imrével a bürokrácia bénító erejéről beszélünk.  

 - Van egy visszatérő rémálmom - hallom az alazredestől. - Hosszú, fehér szakállam van már, de még mindig ezekkel az ingatlanokkal foglalkozom. A tény az, hogy nincs ezeknek ma gazdájuk. A tulajdoni lapon ugyanis olyan vagyonkezelő van feltüntetve, a Belügyminisztérium, amely már nem is létezik. Mi már javasoltuk: legyen ügyükben egyeztetés Budapesten, oldjuk meg ezt a problémát.

Az utolsó igazi sikerélménye 2005-ben volt Andor Imrének. Akkor egy év megfeszített munkája nyomán 107 ingatlant tudtak átadni az Őrségi Nemzeti Parknak. 2006-ban és 2007-ben néhány ingatlant értékesítettek. Az ólmodi határőrsöt két soproni magánszemély, a rönökit egy kft. vásárolta meg, a pornóapáti, szentpéterfai, pinkamindszenti és felsőszölnöki ingyenesen került az önkormányzatok tulajdonába, a bucsuit, a bozsokit is magánszemélyek vásárolták meg.

Ezeknek legalább már van gazdájuk. És ez is valami. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!