Bérbaltavár

2015.11.29. 11:11

Korbáccsal csapkodták a lányokat a bérbaltaváriak

Bérbaltavár – Betyárdalokat énekeltek, tollfosztáson vettek részt és felidézték a korbácsolást – hagyományőrző napot tartottak a bérbaltaváriak

Bakos Ágnes

„Friss légy, egészséges légy, keléses ne légy az új esztendőbe..." – ezt a rigmust is felidézték, a korbácsolást. December végi hagyomány, amikor a legények, férfiak vesszőből font korbáccsal megcsapkodták a lányokat, hogy egészségesek, szépek legyenek – idézte fel Farkas Mária, a Bérbaltaváriak Szülőfalujukért Egyesület elnöke.

A Nemzeti Művelődési Intézet programja keretében tartottak dalos napot: együtt énekelt 23 óvodás, 24 iskolás és mintegy negyven felnőtt – vette sorra az elnök.

Fotó: Bérbaltaváriak Szülőfalujukért Egyesület

– Csehimindszenten felvettük az iskolásokat, ők körtáncokat jártak, onnan Bérbaltavárra mentünk az ovisokért, ők körjátékokat tanultak be – mondta el Farkas Mária.

A baltavári templomban énekeltek Mária-énekeket és köszöntötték a szépkorúakat, megemlékeztek halottaikról.

A kultúrházban előkerült a tangóharmonika és a betyárdalok, hiszen Sobri Jóska, neves betyár Bérbaltavár szülötte – idézte fel Farkas Mária. (Más források szerint egyébként pár kilométerrel arrébb, a mai Bögöte közelében fekvő Erdőd-majorban született 1810-ben a dunántúli betyár.)

Nagytilajba is ellátogattak a bérbaltaváriak: ott tollat fosztottak és ott játszották el a korbácsolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!