Bérbaltavár

2016.06.23. 07:18

Kossuth-díjasok, beatvilág és illusztrált történelem - Nyári irodalom a Hegyháton

Bérbaltavár - Kossuth-díjas művészek, irodalomtörténészek az előadói annak a tábornak, amelyet a Nagy Gáspár Alapítvány szervez a költő szülőházában. Tíz középiskolás hallgatója van a hétfőn kezdődött, egyhetes kurzusnak.

Pogács Mónika

– Idén az ötvenes, hatvanas, hetvenes évek művészeti életét elemzik a táborozók – hangsúlyozta Pelyach István, a Nagy Gáspár Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Azt szeretnék bemutatni a diákoknak, hogy a korszak politikai akarata hogy nyomta rá a tudományos, művészeti életre, az emberek mindennapjaira a bélyegét.

– A zömében tizedikes fiatalok ebbe az időszakba kapnak betekintést, bár még nem tanultak sem történelemből, sem irodalomból a korszakról. De mi úgysem a tudományt szeretnénk átplántálni az elmékbe, inkább impulzusokat adnánk hallgatóinknak a korabeli mindennapok élményanyagából. Lássák a gyerekek: a szüleik, nagyszüleik milyen időszakban éltek, mi volt abban a jó és milyen korlátaik voltak – tette hozzá a kuratórium elnöke.

fotó: Pogács Mónika

Az irodalmi tábor első feladatát Nagy Gábor költő adta a fiataloknak: – Ahhoz, hogy megismerkedjünk Nagy Gáspárral és életművével, legkézenfekvőbb, ha az emlékház kiállítását megnézzük együtt – javasolta az irodalomtörténész a középiskolásoknak. A diákok három csoportot alkottak. Az egyik csapat a költő családfáját készítette el a kiállításon látható fényképek, dokumentumok, versek alapján. A másik különítmény Nagy Gáspár iskoláit, munkahelyeit, a harmadik barátait, kortársait gyűjtötte egybe, fedezte fel és készített rövid reprezentációt a gyűjtött anyagból.

A fiatalok kirándulnak és drámajátékokat is játszanak a héten. Utóbbit Rajner Ágota állította össze a táborlakók számára. – Az alapítvány Nagy Gáspár hagyatékának ápolását, az életmű népszerűsítését, a befogadókhoz való eljuttatását tűzte ki céljául. Ebben segít a tábor is – magyarázta a drámapedagógus. A szakember a foglalkozásokkal azt szeretné elérni, hogy a verseket ne csak olvassák, hanem adják is elő a fiatalok.  Akár osztályaikban is majd irodalmi színpadok alapításával, iskolai műsorok összeállításánál. Bérbaltavárra idén tíz középiskolás érkezett Vas megyéből, a régióból és Budapestről.  Ízelítőként a kurzus témái közül: Ablonczy László, a Nemzeti Színház egykori direktora és Kubik Anna színművész "Templom-Színpad-Kínpad" címmel tart előadást a diákoknak.  Az Illusztrált történelem elnevezést Orosz István grafikus foglalkozása kapta. Pelyach István alapítványi elnök, történész is az előadók között lesz: a Kádár-korszak dalainak fejlődéstörténetét mutatja be az úttörőénekektől a polbeatig. Riskó Géza újságíró szintén zenei témát, a 80-as évek magyar rock és beat-világát elemzi a nyári szabadegyetemen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!