Borászat

2012.08.21. 16:16

Korai szüret lesz idén

Szombathely - A szárazság az idén a mezőgazdaság egészét sújtja, ez alól üdítő kivétel a gyümölcs- és a szőlőtermelés. Idén a megszokottnál korábban kezdődik a szüret.

Peltzer Géza

Amennyire tragédia a szárazság az őszi betakarítású növényeink számára, annyira előny az alma és a szőlő egészségi állapotában. Idén ugyanis jóval kevesebb permetezéssel meg lehetett védeni az ültetvényeket, olcsóbb volt a termesztési technológia. A sok fény hatására az alma színesedése hetekkel korábban megkezdődött és az almaszüretre élénk színek fognak kialakulni. Osztályozottságban, íz és zamatanyagokban viszont lehet, hogy a víz hiánya kedvezőtlen hatásokat okozhat.

- A szőlőnél kisebb a hajtásnövekedés idén, apróbbak a bogyók, tehát a termés mennyiségére biztosan kedvezőtlen hatású az aszály - vélekedik dr. Márkus Antal szaktanácsadó. - A cukorfok várhatóan magas lesz, viszont ha a gazda megkésik a szürettel, csak a naptárt nézi és nem a termést a tőkén, későn, túlérésben szedi le, a savak "elégnek", nagy szeszfokú, de jellegtelen, savszegény bort kaphat.


 
A Csabagyöngye fajta szedése országosan - ahol van - megkezdődött, ma már folyamatos az Irsai Olivér szedése is. Várhatóan folytatódik ezekben a napokban a rizlingszilvánival, a kék szőlők közül pedig az oportó is készen áll a szüretre. Beérett a csemegeszőlők közül a shasselas piros és fehér változata is.
 
- Összességében elmondható, hogy korai lesz idén a szüret,   jó cukorfokkal, de kevés lével és alacsony savfokkal. A vezető pincészeteknél ez nem okoz gondot,  mivel mindegyik eltérés jó pincetechnológiával orvosolható.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!