Borászat

2014.01.02. 14:25

Megjelent a fehérborokat bemutató kiadvány

A Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Borkiválósági Programja jelentette meg a Borkiválóságok könyve első részét, amely több mint kétszáz hazai fehérborról, s azok készítőiről ad részletes információt.

Rékai Zoltán

Az ágazat szempontjából kiemelkedően fontos kérdés, hogy a kiváló fajtákat mennyire vagyunk képesek felismerni, írja a kötet beköszöntőjében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A Nemzeti Borkiválósági Program céljai megvalósulásának egyik eszköze a kiadvány, amelynek révén mintegy kétszáznegyven bort ismerhetnek meg az olvasók régiónként, borvidékenként, pincészetenként. A borok kiválasztása Országkóstolósorán történt, amire hatszázötven bort neveztek. Az értékelést az Országos Borszakértő Bizottság végezte, a kötet a három-, a négy- és az ötcsillagos minősítésű borokat tartalmazza.

Laposa Bence (jobbra) két bora kapott négycsillagos minősítést. Fotó: Rékai Zoltán

A kötetben térségünkből a nem éppen fehérborairól ismert soproni borvidék, kilenc borral képviselteti magát. A Lővér és az Iváncsics pincészet 2012-es, illetve 2011-es zöld veltelinije került a négycsillagos, a többi a háromcsillagos kategóriába. A somlói borvidékről hét bor került be, valamennyi háromcsillagos minősítéssel. A hétből három a vasi érdekeltségű Kreinbacher birtok bora. A zalai bortermő területekről négy bor érte el a háromcsillagos minősítést. A kötetben huszonhét badacsonyi bor kapott helyet. Ezek közül négycsillagos minősítést kapott a Laposa birtok két 2012-es bora, a 4 Hegy olaszrizling, valamint a Rizling a négyzeten. Négy csillagot kapott a Szászi Pince 2012-es Szent György-hegyi olaszrizlingje, a Varga Pincészet 2009-es Aranymetszés Badacsonyi olaszrizlingje, valamint a 2010-es Aranymetszés Badacsonyi szürkebarátja, míg a Villa Tolnaytól a 2011-es chardonnay került a nemzetközi viszonylatban nagyon jó kategóriába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!