Borászat

2014.01.21. 13:20

Vörös- és rozéborok Országkóstolója

A Nemzeti Borkiválósági Program keretében a fehérborok után a rozé és a vörösborokkal folytatódott az Országkóstoló, amelynek célja a borkiválóságok kiválasztása, s azok népszerűsítése.

Rékai Zoltán

A vörös és rozéborok Országkóstolójára pincészetenként legfeljebb három tétellel nevezhettek termelők. Ezek olyan magyar, vagy nemzetközi szőlőfajtából készített fajtaborok és házasítások lehettek, amelyek forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek. A feltételek között szerepelt az is, hogy legalább 500 palack készüljön belőlük. A vörösboroknál a legfiatalabb 2012-es lehetett, míg a rozéknál a legfrissebb, 2013-as évjárattal is lehetett nevezni. A vörösboroknál 1000, míg a rozéknál 750 forintban határozták meg a minimális kiskereskedelmi árat.

A napokban megtörtént a vörös és rozé borkiválóságok kiválasztása. A kóstolás ezúttal is két körben zajlott. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságán az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) tagjai négy zsűriben értékelték a beküldött csaknem félezer tételt. Ennek mintegy fele jutott a második fordulóba, ahol az újrakóstolás során dőlt el, hogy mely borok feleltek meg a három-, négy- vagy ötcsillagos követelményeknek. A nagy érdeklődés, ez a remény és hit azt mutatja, hogy valóban elindult egy olyan folyamat, amelynek eredményeként új alapokra helyeződhet a borok közösségi marketingje – fogalmazott az Országkóstolóval kapcsolatban dr. Kiss Eliza, a borágazat fejlesztésért felelős miniszteri biztos.

A fertőrákosi Luka Enikő (jobbra) 2011-es vörösborokkal aspirált a kiválóság minősítésre. A borkiválóságokról könyvek készülnek. Fotó: Rékai Zoltán

A közelmúltban megrendezett Országkóstolón 117 rozé és 377 vörösbort értékelt az OBB. A legtöbb bor, csaknem kétszáz, a Villányt és Szekszárdot is magába foglaló Pannon borrégióból érkezett. Mintegy százat küldtek be a balatoni termelők, nyolcvanhármat a felső-magyarországi, hetvenhetet a mi térségünket is magába foglaló Felső-Pannónia borrégióból, harmincnégyet a Duna borrégió borászai. A határon túlról nyolc bor érkezett.

A soproni borászok, ahogy fehérboroknál, ezúttal is nagyon aktívak voltak. Tizenhat termelő összesen negyvenhárom termékkel vett részt a megmérettetésen. A meghatározó borászok döntő része aspirált a borkiválósági elismerésre.

A Sterlik Pince rosé boraival szállt versenybe, míg a többiek, köztük a Weninger, a Ráspi, a Vincellér, a Lővér, a Jandl, az Ivancsics, a Gangl Pincészet, a Pfneiszl lányok és Wetzer Péter megmutatták borvidék jellemző fajtáját, a kékfrankost is. Ugyanakkor Luka Enikő három borával is azt bizonyította, hogy más kékszőlő fajták is jól érzik magukat ezen a vidéken. A résztvevők listáján Vas megyei borászatot nem láttunk.

Tavasszal megjelenik a Borkiválóságok második kötet, amely tartalmazza majd a mostani bemutató eredményeit, s a kiválóságok, pincészetek részletes leírását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!