Borosta

2013.06.19. 11:24

A sokoldalú méhész

Gosztola József Kemenesmihályfán született, de 17 éves kora óta az Őrségbe vágyott. Itt alapított családot, ma már őrséginek érzi magát. Dolgozott az építőiparban, van kerékpárkölcsönzője, s méhekkel foglalkozik.

Bajdó Bettina

Egy őrségi rendezvényen találkoztunk Gosztola Józseffel, éppen mézet árult. Akkor még nem is sejtettünk, hogy élete nemrég gyökeresen megváltozott, s most már azt is tisztán látja, hogy mivel szeretne foglalkozni a jövőben.

- Jelenleg is több mindennel foglalkozom - mondja Gosztola József -, van egy 14 férőhelyes szállásunk, melybe várjuk az Őrségbe látogató vendégeket, továbbá van egy 104 biciklivel felszerelt kerékpárkölcsönzőnk is. Együttműködünk az Őrségi Nemzeti Parkkal, közösen üzemeltetjük a kölcsönzőt. Régebben nagyon sok iskolás csoport érkezett hozzánk, hogy kerékpárral barangolják be az Őrséget, manapság viszont sokat változott a világ. Egyre kevesebb az iskolák és a szülők pénze is, így nem tudják ezeket a túrákat finanszírozni. Azért egyénileg még mindig érkeznek biciklitúrára vágyók az Őrségbe. Tavasszal elkezdtem fesztiválokra járni, különleges ételekkel, mint például mézben sült csirkével vagy dödöllével várom a fesztiválozókat.

Fotó: Szendi Péter

József bevallja, hogy nem így képzelte el az életét még pár évvel ezelőtt. Az építőiparban dolgozott, s úgy gondolta, hogy ebbe fog beleöregedni. Ám a sors másképp hozta, ezért neki is váltania kellett.

- Öt évvel ezelőtt kezdtem el méhészkedni - folytatja József. - Egy idős embernek vetettem fel egyszer, hogy vennék tőle két méhcsaládot. Aztán megszólalt a telefon, hogy elő is készítette őket. Akkor már nem volt visszaút, bele kellett vágnom. Az idősek azt mondják, hogy legalább nyolc év kell ahhoz, hogy az ember ráérezzen a méhek kasztrendszerére, a lüktetésükre. Azóta bármilyen ünnep van, én mindig méhekkel kapcsolatos könyvet kapok, amelyeket szívesen tanulmányozok. Én nagyon szeretek velük foglalkozni, úgy döntöttem, hogy most elvégzek egy tanfolyamot is. Mindenképpen ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben. Az elképzelésem az, hogy egyszer majd lesz egy nagyobb méhészetem. Pár éve felmerült, hogy vásárolok egyet, de aztán úgy döntöttem, hogy mindent az alapoktól kell kezdeni azért, hogy beletanuljak, akár a saját káromon is mindenbe.

Gosztola József szerint Magyarországon nagyon kevés mézet fogyasztunk, jó lenne, ha ezen tudnának változtatni. Az akácméz igazi hungarikum, mert a magyar méhészet világszínvonalú, ilyen minőségben sehol máshol nem termelnek mézet a világon. Ezt kellene levédetni. Sokszor külföldiek felvásárolják, majd a saját hasznukat rátéve ötszörös, tízszeres áron árulják a világon az akácmézet. A méhész ennek is szeretne véget vetni.

 

Gosztola József azt mondja, hogy a méhek már 20 millió éve itt élnek a Földön, ezért tudják, hogy mi a jó nekik. Mi emberek maximum csak segíthetjük őket. Mostanában sok betegség pusztítja a családokat, melyet ez a világ, s talán mi is előidéztünk. A mi dolgunk, hogy ezeket segítsük leküzdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!