Borosta

2014.09.10. 11:11

Fehér Renátó kitervelt minden baklövést előre

Szombathely - Fehér Renátó fiatal kortárs költő éppen a rendszerváltáskor született városunkban, jelenleg Budapesten él.

Merklin Tímea

Garázsmenet című első verseskötetének idei könyvheti megjelenése óta folyamatosan szerepel az Irodalmi Jelen TOP 10-es sikerlistáján: szeptemberben a negyedik helyen áll.

A Garázsmenetet – amelyet „vigasztalóan kilátástalan első könyv"-nek titulált egy kritikus -, már egyszer júniusban bemutatták Szombathelyen, Renátó egykori iskolájában, a Bercsényi Miklós Általános Iskolában. Most ismét Szombathelyre érkezik: a kötetet a zarkaházi Szily-kastélyban mutatják be szeptember 14-én, vasárnap 16 órakor.

Renátó keményen, tisztán beszél a versekben, utat keres (és vissza is talál) a szűkebb és tágabb otthonához, a hazához. A fiatalember generációja egyik legfontosabb szerzője, mert olyasmit firtat és vállal, amit nem nagyon szokás: a saját és nemzedéke felelősségét kutatja, feladatát, szerepét keresi a rendszerváltás óta eltelt időben. Úgy véli, lehet, hogy olykor kellemetlen és fájó szembenézni a dolgokkal, de ha nem tesszük meg, nem is tudunk előrelépni. Koravén attitűd-e ez egy 25 éves fiútól? Azt mondja, lehet, hogy a beszédmód koravénnek tűnik, de a 25 éves lázadó is benne van, nem közéleti, hanem közérzeti verseket ír, metaforákat alkot a létezéséből, amelyek egyúttal az elmúlt negyed századot is jellemzik. Ezzel a szemlélettel, hogy „a történelem nem elmegy mellettünk, hanem részei vagyunk" nem csak ígéretes költőt, hanem a jövő ígéretes, aktív, gondolkodó, a felelősséggel valamit érdemben kezdeni tudó férfiját is láthatjuk a fiatalemberben. Renátó doktorálni szeretne, témája a magyar szamizdat kultúra, célja egy válogatáskötet megjelentetése és angol nyelvre történő fordítása, hogy a közép-európai történelemben is jobban a helyükre kerüljenek a hazai történések.

Fehér Renátó szerint a történelem bent lakik a lakásunkban, velünk együtt, tehát kikerülhetetlen. Fotó: Merklin Tímea

Fehér Renátóra nemcsak a Bercsényi iskolában büszkék a tanárai Szombathelyen, hanem középiskolájában, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban is, ahol érettségizett. Játszott a Cromwell ifjúsági színtársulatban, szerepelt az „Utolsó fejezet" című drogprevenciós filmben, tagja volt a Rainbow zenekarnak. 2007-ben kezdett járni a Magyar Író Akadémia kurzusaira Tóth Krisztához, legelső verse abban az évben jelent meg az Irodalmi Jelenben. Meghatározó élmény volt számára a sárvári diákírók, -költők találkozója, ahol többször díjat nyert. 2008-ban „egymást támogató" kortárs versblogot indított, a Körhinta Kört, amely már nem működik, de aki akart, elindulhatott ezzel a lendülettel a kortárs irodalomban. Az interneten való intenzív jelenléte sem szűnt meg: Renátó nem hagyja magára nemrég született első kötetét, nem üldögél egy hófehér elefántcsonttoronyban, nem bízza a véletlenre, hogy „majd talán valakik" a verseit olvassák, hanem komoly önmenedzselést folytat a közösségi oldalon. Közzétesz minden könyvvel kapcsolatos eseményt, reklámértékű információt. Például annak a diáklánynak a bejegyzését is, aki megírta, hogy minden év elején egy idézetet kell írniuk az irodalom füzetük elejébe, és ő idén Fehér Renátótól ezt választotta: „Kiterveltem, ha volt, minden baklövést előre/ E zárkózottság csak új önvédelem / eltakarni a szétkopott pózokat. / Kérlek, maradj mindig szigorú velem." A lány elküldte vonalas füzete első lapjának képét is, hogy elég meggyőző legyen.

Valószínűleg minden író és költő szeretne ilyen hatékonyan bevonulni az olvasói tudatba, de csak az igazán tehetséges, és „erre hivatott" figuráknak sikerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!