Borosta

2014.11.19. 18:40

Tökgyalut adott egy különleges gépért - Tóth Józsefet főleg a kétemberes motorfűrészek érdeklik

Szombathely - Különleges, háborúban használt szerkezet is van Tóth József tokorcsi magángyűjtő 236 darabos gyűjteményében, amelyből néhányat „élőben” is bemutatott szerdán este a Savaria Múzeumban a Vasi Múzeumbarát Egylet rendezvényén. A többit vetített képeken láthattuk a kalandos beszerzések emlékeivel együtt.

Merklin Tímea

Tóth József Szegeden vasútgépészeti szakközépiskolát végzett, a vasúton dolgozott, ma már nyugdíjas. De foglalkozott fakitermeléssel is: tanfolyamot végzett, kiváltotta az iparengedélyt, és egyszerre hét üzemképes gépe volt, hogy ne legyen fennakadás a munkában. Az első fűrésze 14 kilogrammos volt, törekedett arra, hogy egyre könnyebbeket vegyen. Az első fűrészét eladta, mert eszmei értéke akkor még nem volt számára, viszont tíz év múlva vett egy ugyanolyat, amikor már rádöbbent, hogy gyűjtő.

Az is érték, hogy a gyűjtő motorfűrészeinek 90 százaléka működőképes. Egy olyan ipartörténeti gyűjtemény, amely e technika fejlődését tükrözi a történelemben. A 19. század végén már működtettek olyan fűrészt gőzgéppel, ami elvágta, ledöntötte a fát. Azután a fűrészeket belső égésű motor hajtotta, 1926-ban mutatták be az első elektromos láncfűrészt, 1929-ben a benzinmotorost.Tóth József gyűjtő, kezében egy 1952-es norvég fűrésszel, amelynek kívül fut a lánca (Fotó: Szendi Péter)

Tóth József egyik kuriózum értékű motorfűrészét még a németek használták a háborúban egy területfoglalási akcióban: hasonló szerszámokkal vágták át magukat az erdőkön. A háború után a katonák Pornóapátiban dolgoztak vele, onnan Sorokpolányba került, itt tudta megvenni a gyűjtő – beszélgetések során „véletlenül” kapott információk nyomán. Tóth Józsefet a „kétemberes” fűrészek érdeklik főleg. Egy szép darabot Köveskálon tudott szerezni egy nénitől, akinek az udvarán 25-30 évig állt kitéve az időjárás viszontagságainak, Tóth József tökgyalut ajánlott érte. A néni nem akarta odaadni, mert egy régi barátjától kapta, aztán két év múlva, néhány telefonváltás után mégis belement a cserébe. A gyűjtő celldömölki szülőházának kamrája tele van régiségekkel, onnan válogathatott.

A gyűjtemény gépei – származási helyük szerint Japántól Norvégiáig - dokumentálva is vannak, minden adatot összegyűjtött róluk Tóth József, a fia pedig feldolgozza a témát, sőt ebből írja a szakdolgozatát. A motorfűrészgyűjtésnek otthon nem mindig örült a felesége, mondván: „már megint pénzkiadás”. Ha kérdezik a gyűjtőt, miből tellett a nem kétfilléres szenvedélyre, azt feleli: „Soha nem dohányoztam, soha nem jártam kocsmába.” Ő erre költött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!