Bozsok

2016.06.11. 17:30

Kalapos napok kalapokban, majd szüret mindenféle maskarában

BOZSOK - Egy hete a mókás Kalapos napokra érkeztek kirándulók Bozsokra. Miért érdemes még felkeresni ezt az erős gasztronómiai vonzerővel is rendelkező falut?

Némethy Mária

Ha Bozsok, akkor két kastély. A régebbi, az ismertebb a Sibrik-kastély. A gyönyörű ősfás parkban álló késő reneszánsz-barokk stílusú udvarházban olyan filmeket forgattak, mint a Kőszívű ember fiai, a Különös házasság, a Fekete gróf vagy a Hány az óra, Vekker úr?. Ma szállóként üzemel, amelyben az utolsó tulajdonos, dr. Verebi Végh Gyula, az Iparművészeti Múzeum hajdani igazgatója életéről látható kiállítás. Családi fotókon és Végh Gyula rajzain át elevenedik meg az élet és a történelem a bozsoki kastélyban. A csaknem nyolchektáros angolpark is Végh Gyula ízlését dicséri.

A Bozsoki szüret a község nagy rendezvénye. Ilyenkor táncosok, énekesek, maskarások járják végig a falu utcáit, este hajnalig tartó bál kezdődik. Ezt mindig szeptember harmadik hétvégéjén rendezik

A másikkal, a hajdan négy saroktornyos Batthyány-kastéllyal elbánt az idő: rom, de így is tekintélyes, érdekes. A turisták, lovasok által is szívesen látogatott település legnagyobb rendezvénye a Szent Anna-templom búcsúja a július 26-a utáni vasárnapon, majd a Bozsoki szüret szeptember harmadik szombatján.

Ilyenkor maskarába öltöznek nagyon sokan, s tréfás bemutatókkal szórakoztatják a közönséget. A Borház főszerepet kap, a falu vendéglátósai megvendégelik a szereplőket, a közönséget, este nagyszabású bált rendeznek.

Bozsok vonzerejét a természeti környezete fokozza. Az 1913-ban épült Írottkő kilátó a Dunántúl és Burgenland legmagasabb pontja, amely gyalogosan megközelíthető Bozsok déli része felől. A falu fölött, határszélen áll a geológiailag is érdekes Kalaposkő.

Ehhez egy mára négynapossá bővült rendezvény kapcsolódik, amit a múlt hétvégén nyolcadszor rendeztek meg. A bozsoki kalapos napok és dalostalálkozó érdekessége: mindenki kalapot visel. A rendezvénysorozatot Darabos Béla polgármester nyitotta meg, a főszervező Bozsoki Kökörcsin Egyesület a helyiek esküvői fotóit állította ki, a megnyitón a Bozsoki Csúzli Színjátszó Kör előadta az Ilók és Mihók című népmesét. A dalostalálkozó vándorserlegét a székely testvértelepülés, Zetelaka Férfi Dalárdája nyerte a Vadrózsa Népdalkör, a Bucsui Vadvirágok és a Bozsoki Dalárda előtt. A CASTANEA Egyesület nordic walking bemutatóra, és kreatív műhelybe várta a kalaposokat, a zetelakiak Kalapkúra túrán pincegazdáknál jártak a bozsoki hegyben, miközben a faluban kalapos gyerekek ügyességi feladatokat oldottak meg s lovas fogattal kocsikáztak. A kalapos királyválasztásra benevezett rengeteg ötletes kalap közül Haberz Attila kalapját ítélte legjobbnak a zsűri. A programok közt a Boglya Együttes koncertezett.

A rendezvény stílusosan a Kalaposkőnél zárult: az érdeklődök megpróbálhatták a Kalaposkő meghódítását.

Címkék#Bozsok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!