Bük

2015.10.31. 13:11

Az elgurult labda története - Újraavatták a Mária-szobrot Felső-Bükön

Az idén 750 éves Bük település történetéhez kapcsolódik az a Mária-szobor, amelynek felújított alakja egy hajdan Felső-Bükön élő család tragédiáját idézi. Az restaurált alkotást pénteken délután ünnepélyes keretek között adták át.

Kovács Ágnes

Fájdalmas történetnek állít emléket a Felső-Bükön újraavatott Mária-szobor. Egy gabonakereskedő labdát ajándékozott kocsisa fiának, az messze gurult, le a dombon, be a vízbe. A gyerek utána ugrott és a ott lelte halálát. Az újjáavató ünnepségen Csóka József büki helytörténeti kutató beszélt a szobor történetéről. Bár írott források nem jegyzik a Mária-szobor eredetét, a bükiek emlékezete megőrizte a 19. századi esetet. Akkoriban az újraállított kereszt mögötti területen még egy tó volt, nem messze a Répce folyótól. Előtte állt Maiersberg Dávid gabonakereskedő háza, mellette két kétszintes épületben tárolták a gabonát. Valószínűleg itt lakhatott a kereskedő kocsisa, és annak családja. Egy alkalommal a gabonakereskedő vásárra ment a kocsisával, de előtte megígérte a kocsis kisfiának, hogy hoz neki egy labdát. A kicsi izgatottan figyelte, hogy mikor jönnek már meg a felnőttek az ígért vásárfiával. Amikor megérkeztek, a kereskedő a kocsiról a gyerek felé hajította a labdát. Szegény nem tudta elkapni, rohant utána, de az a tóba gurult. A gyerek utána ugrott és örökre elmerült a hideg vízben.

Fotó: Varga Zsolt

Maiersberg Dávid a tragédiát követően, 1897-ben szobrot állíttatott a gyerek emlékére. A szobor felirata: „Óh, ti mindnyájan, kik átmentek ez úton, figyeljetek és lássátok: van-e oly fájdalom, mint az én fájdalmam!?”  (Jeremiás siralmai, I,12)

Az emlékművet Hild Lipót tervezte, aki közeli rokona volt a budapesti Szent István Bazilikát tervező Hild Józsefnek. A Büki Városvédő és Szépítő Egyesület a település önkormányzata által meghirdetett pályázaton nyert pénz segítségével felújíttatta a Nagy Pál utcában elhelyezett Mária-szobrot. A restaurálást a vasvári Sejber Mihály végezte, a környék kiépítését Pócza Balázs vállalkozó vállalta magára. A szobrot az ünnepségen Jász László plébános és Simon Réka evangélikus lelkész áldotta meg. Az alkotás az elmúlt évtizedeket egy vendéglő udvarában töltötte, most azonban megszépülve újra Felső-Bük egyik nevezetességévé válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!