Bük

2015.12.27. 19:33

Messzire szállt a dal Bükön

Bük - A magyar néphagyomány őrzői találkoztak, hogy hírét vigyék évszázados értékeinknek.

Kovács Ágnes

A Vass Lajos Népzenei Szövetség és a Nemzeti Művelődési Intézet minden évben megrendezi regionális szakmai napját. Vas és Zala megye népdalkör vezetőit, népdalénekeseket, valamint a népzenét, népdalt oktatókat várták a rendezvényre. Az érdeklődök különböző táj-egységek népdalait hallhatták, tanulhatták meg. A program célja, hogy az elméleti előadások mellett tapasztalt népzenetanárok segítségével egy-egy kisebb tájegység dalait elsajátítsák.

A Vass Lajos Népzenei Szövetség és a Nemzeti Művelődési Intézet választja ki az előadókat. A rendezvény helyi szervezője Pintér Anikó, a büki népdalkörök, a Vass Lajos Nagydíjas Rutafa énekegyüttes szakmai vezetője volt. Anikó Dél-dunántúli, baranyai dalokkal ismertette meg a résztvevőket. Varga Diána, a Népművészet Ifjú Mestere, a Kiváló Tehetséggondozó-díj tulajdonosa Budapestről érkezett. Diánától az érdeklődők erdélyi, mezőkölpényi dalokat tanulhattak, illetve a dialektus területekről tartott előadást. A népzenészeknek Hujber Ferenc, a jubiláló táplánszentkereszti Tavaszi szél citeraegyüttes tagja tartott szakmai gyakorlatot. Citerán somogyi dalokat tanultak. A találkozón fontos szerep jutott a műhelymunkáknak is. Lehetett kérdezni és beszélgetni az előadókkal és a kollégákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!