Bük

2016.06.11. 06:27

Pici magyarságot mindig belecsempész a kínálatba

BÜK - Tóth Tamás, a Büki Művelődési és Sportközpont Könyvtár igazgatója úgy véli, számos nehézséggel kell megküzdenie annak, aki sikeres rendezvényt akar tető alá hozni. Annyi azonban biztos, hogy ez csapatmunka, egyedül nem megy.

Peltzer Géza

A város legnagyobb rendezvénye a Gyógy-Bornapok, de a művelődési ház stábjának ezen kívül számos kulturális esemény ad évente munkát. És ne feledjük: egy kultúrház által tető alá hozott rendezvénynek minden esetben színvonalasnak is kell lennie, nem puszta tömegrendezvénynek.

- Nagyon különbözőek azok a programok, amelyek rendezése ránk vár évről évre. Egészen más egy olyan program, ami a helyi lakosságnak szól, és más egy olyan rendezvény, amelynek a lényege a kultúra közvetítése. Ezzel kell legelőször tisztában lenni. A másik, ami elengedhetetlen: fel kell állítani egy szakembergárdát, mert egyedül lehetetlen egy ilyen feladattal sikerrel megbirkózni. Valamint kell egy hosszú távú koncepció. Bükön voltak nagyon jó hagyományok ebben, de ezek egy idő után kifulladtak, nem tudtak kellően megújulni. Az ma már nem működik, hogy elővesszük a régi forgatókönyvet és leporoljuk. A másik probléma az volt, hogy hiányos volt a paletta. A Gyógy-Bornapok, mikor átvettük, háromnapos volt. Mi két nappal és egy színpaddal megtoldottuk a rendezvényt.

Tóth Tamás intézkedik egy büki rendezvényen. Elmondta, hogy minden nehézség ellenére nagyon színes fesztivált akarnak létrehozni Fotó: Csepregi Tibor

Tóth Tamás számára fontos a tapasztalatszerzés. Ezért minden fesztiválra elmegy, amelyre tud, ismerettségekre szert tenni, ötleteket gyűjteni. Érdekli, mások hogyan csinálják a rendezvényeket.

- Ha a gondokról kérdez, az első természetesen a pénz, ami behatárolja a lehetőségeinket. A másik az infrastruktúra: nem mindegy, milyen a fedés, a hangosítás. Nem mindegy, hogy milyen a VIP-szektor. Tavaly öt nap alatt 63 fellépő fordult meg nálunk, akikkel baráti viszonyban vagyunk - ők például abból mérik le egy fesztivál rangját, hogy milyen ellátást kapnak a fellépés előtt-után. A technikai háttér is fontos: milyen például az áramellátás. Nem a színpadtechnika gond ebből a szempontból, mert rengeteget fejlődött a világítás, a hangosítás - lassan egy kilenc voltos elemmel be lehet világítani egy koncertet - hanem az árusok a fritőzeikkel, hűtőszekrényeikkel. A megfelelő vízellátás is mindig probléma, az illemhelyekkel való ellátás ma már nem nagy ügy. Fontos, hogy a családok igényeit ki tudjuk elégíteni. Nem az ugrálóvárakra gondolok itt, hanem olyan kézműves foglalkozásokra, amelyen a gyerek, és az anyuka is jól érzi magát.

Tóth Tamás szerint a gasztrofesztiválon nem elég annyi, hogy több tucat árus megjelenik és különböző ételeket árul.

Ha gasztrofesztiválról beszélünk, akkor a főzés, a konyhaművészet kerüljön fel a színpadra, főzzön ott politikus, ismert szakácsmester. De vissza a nehézségekhez: nagyon nehéz embert találni a lebonyolításhoz, mert a fiatalokat ma már nem igazán érdekli, hogy egy fesztiválon dolgozhatnak. Minden nehézség ellenére nagyon színes fesztivált akarunk létrehozni, amelyen mindenből a minőséget szeretnénk képviselni. De van valami, amiről sosem feledkezem meg: egy kis népzenét, magyarságot minden esetben belecsempészek a kínálatba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!