Bulivan

2010.08.03. 15:18

Az Edguy lesz a Fehérvári Zenei Napok egyik főzenekara

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is a Fehérvári Zenei Napok programsorozata zárja a nyári fesztiválszezont. A szeptember 9-én kezdődő, három napos székesfehérvári rendezvénynek számos hazai fellépője, valamint néhány külföldi vendége is lesz. Közülük a legismertebb a több, mint négy évtizedes pályafutást maga mögött tudó Uriah Heep, de fellép a Therapy, a Gamma Ray, valamint az Edguy is.

Gyuricza Ferenc

Utóbbi zenekart - amely a nyitónapon, szeptember 9-én lesz látható a fesztivál nagyszínpadán - 14 éves német diákok alapították még 1992-ben. A csapatot az akkori tagok, az énekes Tobias Sammet, a gitáros Jens Ludwig és Dirk Sauer, valamint a dobos Dominik Storch akkori matematika tanáruk, Mr. Edgar Zimmerer után Edguy-nak nevezték el. A zenekar három évnyi zenélés után kapott lehetőséget első albuma megjelentetésére, ám eleinte nem értek el átütő sikert, azt csak az 1998-as Vain Glory Opera című korong hozta meg számukra. Az Edguy azóta az európai power-metal egyik vezető formációjának számít, amelynek Tinnitus Sanctus címmel 2008-ban jelent meg utoljára stúdiólemeze.

 

Tobias Sammet az Edguy mellett rengeteg időt és energiát áldoz heavy metal operája, az Avantasia népszerűsítésére is, s ahogy korábban az Edguy többször is fellépett hazánkban, úgy az Avantasia projekt is megfordult már nálunk.

A Fehérvári Zenei Napok idei rendezvényének legismertebb csapata, a Uriah Heep szintén szeptember 9-én ad koncertet. A legendás hard-rock zenekar már tavaly elkezdte fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepelni, hiszen Celebration címmel kiadtak egy válogatásalbumot, amelyen klasszikus dalaik újra felvett változatai hallhatóak. Az új verziók lüktetőbbnek, élőbbnek, pergőbbnek tűnnek, s a Mick Box gitáros, Bernie Shaw énekes, Trevor Bolder basszusgitáros, Phil Lanzon billentyűs és Russell Gilbrook dobos alkotta csapat ezt az energiát a koncertjeire is átmentette.

Másnap ugyancsak két külföldi vendége lesz a fesztiválnak, szintén visszatérő vendégként lép fel a német speed- és power-metal egyik legismertebb képviselője, a stílus ötletgazdája, a gitáros-énekes Kai Hansen által vezetett Gamma Ray, illetve látható lesz az 1989-ben alakult észak-ír Therapy is. Utóbbi világszerte több, mint kétmillió eladott albummal dicsekedhet, s bár népszerűségük már megkopott, ennek ellenére várhatóan nagyszerű koncertet adnak a székesfehérvári fesztiválon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!